Főoldal » Anyanyelvi jogok hasznalata a kozhivatalokban

Anyanyelvi jogok hasznalata a kozhivatalokban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az anyanyelvhez valo jog a kozhivatalokban

Gadamer az ertelem elemzeseben a nyelv es gondolkodas osszefuggeserol beszel.A nyelvnek ket vonatkozasa van: indivdualitas es kozosseg. A nyelv egy nyelvi kozosseg  celjat fejezi ki.Minden nyelv a gondolkodas folott all, mivel a gondolkodas kifejezo eszkoze.A nyelv es gondolkodas egyseget mutat, celja van mind a gondolkodasnak, mind a nyelvnek.Sok esetben a nyelv es gondolkodas nem a kifejezes hanem a becsapas eszkoze. Visszaelnek es kihasznalnak bennunket, mert a gondolkodasunk celjat ismerve a az egyenek celjnak utjaba allnak. Ha kovetjuk masok gondolkodasat a nyelv eszkozevel tudjuk ertelmezni Nem csoda, hogy becsapnak mivel sokfele celra hasznaljak a nyelvet, de a nyelvi ertelem alapjan be tudjuk azonositani az elkovetot, es az elkovetett cselekedetet. Vajon mindig az a jo, ha a hivatalokban hasznaljuk a nyelvunket? Szerintunk a legkonyebb ut ahhoz, hogy a nyelvi kozosseg elaruljon bennunket. A nyelv utjan becsapnak bennunket, mivel a gondolkodas es nyelv az intezmenyek eszkoze. Nincs mas biztositekunk, csak, hogy megvedjuk magunkat.Ha egy nyelvi kozosseg annyira gyenge, hogy az egyen ellen fordul, a hivatalok elaruljak az egyent. Hogyan oldjuk meg a a gondolkodas es nyelv egyeni celjat? Tamadjuk a hivatalt, ahol eszkoznek tekintenek?

A valasz igen.

Jogunk van a hivatalban megtamadni minden ellenunk szolo dontest, meg akkor is ha nyelvi kozossegunk kiszolgaltat a hivataloknak.

A hivatalok  megsemisitheto dontest hozznak, ha nem fogadjuk el a hivatalban felhozott erveket.Marpedig a hivatalok az egyen erdeket kell szolgaljak, ennek a celnak rendeltek ala oket. Valaszunk az, a hivatalban hasznalt nyelv, ugyanugy megtamadhato, mint ahogy a koztisztviselok dontesei is megsemmisithetok.Nem hozhat a hivatal olyan dontest amely nem  egyenek erdekeit vedi.Az erdek-ellentetek akkor oldhatok fel, ha elfogadhato megoldast talanak minden esetben.Az egyeneket nincs mas eszkoz ami vedje, mint a jog, az egyenek joga egyenlo kell legyen.Az anyanyelvhez valo jog eszkoz, de nyelvi kozossegen belul nem biztosit egyeni jogokat. Partaskodas csak tovabbi ellentetek szul.A jog minden egyen joga, egyben kifejezo eszkozunk. A jog csak a kozossegi szempontokon kivul ervenyesitheto. Ezert az anyanyelvhez valo jog ketsegeket szul.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.