Főoldal » Az adózók fizetési kedvezményeiről…

Az adózók fizetési kedvezményeiről…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az adózók egy része fizetési kötelezettségének egy összegben különböző okok miatt nem tud eleget tenni. Ilyenkor lehetőség van fizetési kedvezmény igénybe vételére.
A fizetési kedvezmények egy részét a bevallás kitöltésével egyidejűleg lehet igénybe venni.

A 2009-től hatályos szabályozás szerint a magánszemély, aki vállalkozási tevékenységet nem folytat, a személyi jövedelemadó bevallásában nyilatkozhat úgy, hogy befizetendő adóját az esedékességtől számított legfeljebb 4 hónapon keresztül, havonként egyenlő részletekben teljesíti (az első részlet megfizetésének határideje 2012. május 21.). Erre azonban csak akkor van lehetősége a magánszemélynek, ha a bevallásban szereplő személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettsége nem haladja meg a 100.000 Ft-ot.

Más esetekben a fizetési kedvezmény igénybevételéhez az adózónak kérelmet kell benyújtani az adóhatósághoz, amely irányulhat a tartozás törlésére, mérséklésére, részletekben, illetve fizetési halasztás útján történő megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvény alapján.

Érdemes tudni arról, hogy minden kérelem egyedi elbírálás alá esik, ezért érdemes előzetesen az ügyfélszolgálatokon tájékozódni a törvényi feltételekről annak érdekében, hogy a kérelem teljesíthető legyen.

A gyorsabb elbírálás érdekében adózónak lehetősége van adatlapon előterjesztenie kérelmét, amely a Letöltések / Adatlapok, igazolások, meghatalmazás minták /  Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához menüpont alatt található. A kérelemhez szükséges csatolni az adatlapon megjelölt igazolásokat, egyéb bizonylatokat.

A kérelem benyújtásával egyidejűleg meg kell fizetni az eljárási illetéket. Ennek összege 3.000 Ft. Az államigazgatási eljárási illetéket a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01076064 számú NAV Illetékbeszedési számlára kell megfizetni, mégpedig a bankszámlanyitásra kötelezett adózóknak átutalással, egyéb adózóknak készpénz-átutalási megbízással (csekkel). (f: Adónet.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.