Főoldal » Az agrártámogatások jövője…

Az agrártámogatások jövője…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 2013. év vélhetően nagyüzem lesz az agrárdiplomácia terén, hiszen egyelőre annyi látszik csak biztosnak, hogy a támogatásokat a 2013-as szinten befagyasztanák, és ezzel Magyarország legalább nominálisan nem veszít ezen a téren. A kifizetések szerkezetében azonban komoly változások várhatóak.

A kormányzat bízik abban, hogy a Közös Agrárpolitika forrásai nem lesznek szűkösebbek az európai bizottsági javaslatban szereplőnél, így hazánk ebben a tekintetben nem szenved hátrányt. Hazánk nagyon határozott álláspontja, hogy érvényesüljön a bizottság 2010 végén megfogalmazott javaslata, mely szerint a támogatások a 2013-as nominálértéken maradnának.

A közvetlen támogatások esetében a mostanihoz képest nagyon jelentős változás lesz, hogy úgynevezett támogatási jogosultságok kerülnek kiadásra. Ez azt jelenti, hogy aki 2014-ben földet használ, az jogosult lesz a támogatásra. Azoknak azonban, akik csak 2015-től kezdenek földet művelni, ezt a jogosultságot meg kell szerezniük – vagy a piacról, vagy az államnak kell őket segítenie a nemzeti tartalékból.

Az adott ország tejtermelését szabályozó kvóta vonatkozásában nagy az esélye, hogy ez a szabályozás 2015-ben megszűnik. Ez azt jelenti, hogy két év múlva bárki korlátozás nélkül termelhet bármennyi tejet, szabaddá válik a piaci verseny. Magyarország az emiatti esetleges problémákat a gazdákat segítő tejcsomag bevezetésével próbálja ellensúlyozni.

A cukorkvóta kivezetése szintén napirenden van, ám a tagállamok többsége szerint úgy tűnik, hogy az európai répa és cukortermelőknek jobb lenne, ha 2020-ig megmaradna a kvótarendszer.

Arra is jó esély látszik, hogy megmaradjon a szőlőtelepítési jogok mostani szigorú intézménye is. Magyarország azon van, hogy ne kerüljünk tisztán piaci körülmények közé a telepítési jogok kivezetésével, ami hazánknak egyértelműen hátrányos lenne.
(forrás:elelmiszer.hu/ Kossuth Rádió Hajnal-táj)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.