Főoldal » Az állattartók dilemmái…

Az állattartók dilemmái…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sorra mondják vissza a támogatást.Egyre nagyobb bajban az állattartók.Továbbra is nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy pontosan mekkora összeget fordíthat vidékfejlesztési elképzelései megvalósítására a szaktárca. Az elmúlt hónapokban folytatódott az agrárium versenyképességét segítő támogatásokról való lemondás, illetve nőtt a befejezetlen beruházások miatt visszafizetendő összeg is.


Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) a rendelkezésre álló 1300 milliárd forintból mindössze 200 milliárd felhasználásáról dönthet az új vezetés. Az összeg egy részét már fel is használták a tavasszal és nyáron indított jogcímeknél. A közlések szerint ennél nagyobb mozgástere csak akkor lesz a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, ha a kedvezményezettek nem tudják megvalósítani a támogatásból tervezett beruházásaikat, és lemondanak arról.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal lapunk érdeklődésére egyelőre nem közölt pontos adatokat a még felhasználható összegről, válaszában annyit jegyzett meg, hogy ez folyamatosan változik, és függ a támogatási határozatokkal lekötött összegektől, a visszafolyt pénzek nagyságától.

A legtöbb fejlesztési támogatást az ÚMVP egyes tengelyében pályázhatták meg a termelők az elmúlt években. Az MVH a múlt év végén közel 300, összesen 40 milliárd forint támogatási határozattal rendelkező kedvezményezettet keresett meg a kérdéssel, hogy kívánnak-e élni a támogatással. A tavaszi adatok szerint csak az állattartó telepek korszerűsítése jogcímnél mintegy 15 milliárd forint értékben döntöttek a visszaadás mellett. Az elmúlt hónapokban továbbra is elsősorban az egyre nehezebb likviditási helyzetű állattartók részéről érkeztek kérelmek. Az MVH legfrissebb adatai szerint az egyes tengely beruházási jogcímeinél összesen 7,6 milliárd forintnyi támogatást mondtak vissza. Az összeg negyedéről az állattartó telepek állatjóléti és környezetvédelmi célú korszerűsítési, 4,8 milliárd forint értékben pedig a gépbeszerzési jogcímnél mondtak le a termelők.

Tavaly június óta 125 esetben mondták vissza a támogatásokat a kedvezményezettek, legtöbbször a mezőgazdasági termékek értéknövelő támogatásainál (az élelmiszer-ipari fejlesztésekről), illetve a Leader-támogatásoknál. Források ugyanakkor nemcsak az el nem indult beruházások miatt szabadulhatnak fel az ÚMVP-ben. Az utóbbi időben a válság idejére adott könnyítések ellenére nőtt a megkezdett, de meg nem valósított beruházások miatt visszakövetelt összeg is. Az MVH adatai szerint csak az ÚMVP egyes tengelyében mintegy 6,5 milliárd forint “szabadult fel” emiatt.

Következtetések levonására és intézkedések megtételére van sürgősen szükség e kedvezőtlen jelenség megállítása érdekében.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.