Főoldal » Az alternatív növényekről…

Az alternatív növényekről…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Népszerűsíteni kell az alternatív növényeket!

A korábban széleskörűen támogatott mennyiség szemléletű, egydimenziós, területkárosító, iparszerű gazdálkodással szemben az EU Közös Agrárpolitikájában prioritást kap a vidék fenntartható fejlesztése, az egészséges környezet megőrzése, a táj védelme, vagyis a multifunkcionalitás.

A biológiai sokféleség napjainkban is tartó vészes csökkenése ellentétes az emberiség érdekeivel, mert ha e tendencia folytatódik, egy – nem túl távoli – határon túl a Homo sapiens faj maga is veszélyeztetetté válhat.

A magyar emberek egészségének megőrzésében helyet kell kapniuk az alternatív növényeknek; vagyis a belőlük készült ételeknek ott kell lenniük a családok asztalán, a hétköznapi étkezésekkor, elérhető áron, kellő mennyiségben – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy alternatív növényekről szóló karcagi tanácskozáson.

A fórumot a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézete szervezte azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a méltatlanul mellőzött növényekre, mint például a zab vagy a köles.

Manapság szinte csak négyféle növény: kukorica, búza, repce és napraforgó jellemző Magyarországon, pedig vannak más, egészséges és finom fajták is. A köles például az egyetlen gabona, amely lúgosítja a szervezetet, és mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A teljes értékű fehérjék mellett aminosavat, vasat, szilíciumot, B, B1, B2” vitaminokat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatása van, szabályozza a vércukorszintet, rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.