Főoldal » Az anyakecske birtokon tartási kötelezettség március 21- ig tart

Az anyakecske birtokon tartási kötelezettség március 21- ig tart

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mindent megeszik, jól hasznosítja a tápanyagokat, nem igényel folyamatos emberközelséget, tejet is ad… igen, ez a kecske, ahogyan régen hívták, a szegény ember tehene.

A kecske tartása is igényel odafigyelést, de kitűnő alkalmazkodó képességének köszönhetően minden élethelyzetben megtalálja a helyét. Táplálkozását tekintve jóformán (a húson kívül persze) mindent megeszik, ami az útjába kerül. Egy kopár meredek domboldalon is épp úgy képes kielégítő táplálkozásra, mint egy dús füvű legelőn. Hatalmas mozgásigényének és kíváncsi természetének köszönhetően egységnyi idő alatt egy kecske óriási területet bejár, így mindig képes találni magának valami harapnivalót.

A kecske alapvetően társas lény, nem szereti a magányt, így érdemes egyszerre legalább 2 állatot tartani, de jobb, ha egy kisebb csoportot tartunk belőlük.

A felvett táplálékot kiválóan hasznosítja, testtömegéhez viszonyítva a kecske adja a legtöbb tejet a tejhasznú állatok körében. Csak viszonyításképpen: egy tejelő szarvasmarha testsúlyának hatszorosát termeli tejben, addig a kecske akár súlyának 10-12-szeresének megfelelő mennyiségű tejet is adhat.  Persze nem csak tejhasznosításra, hanem húsáért is tarthatjuk, amely megfelel a modern követelményeknek, finom és egészséges is. A tejen és húson kívül szőre és trágyája is értékes lehet.

Mit tegyünk, ha nem tudjuk legeltetni a jószágot? Ez egy kecske számára nem gond! Naponta körülbelül 2-3 kilogramm szárazanyaggal már beéri, amely nagy részét szénával, kisebb részét répával és gabonafélékkel biztosíthatunk számára. De vigyázat! Az egyoldalú táplálást hamar megunja, így figyeljünk arra, mit adunk neki enni. Nagyon szereti a szénát és a füvet, de ha szeretnénk kedveskedni, adhatunk neki különböző gyümölcsöket, és néha még konyhai maradékkal is megkínálhatjuk, biztosan nem fogja visszautasítani! Továbbá a kecskék nem csak a mesékben, de a valóságban is odáig van a káposztáért, így ezzel a csemegével igazán nagy örömet okozhatunk állatkánknak.

Amellett, hogy a kecske egy nagyon kedves állat és egy kecskegidával még akár jókat is lehet játszani, természetesen egy haszonállatról beszélünk. Az esetek nagy többségében a tej miatt tartunk kecskét. A kecsketej sokkal könnyebben emészthető, mint például a tehéntej, régen sok gyermek nevelkedett kecsketejen. A kecsketej nagyon gazdag vitaminokban (A-, E-, K-, és C-vitaminban) és létfontosságú aminosavakban is.

Egy szónak is száz a vége: ha szereti a kecsketejet és nem szeret füvet nyírni, tartson kecskét! Higgye el, a fű sem fog nagyra nőni és még tejet is ihat, bőséggel! 🙂

Mivel az államkincstárhoz annak munkarendje miatt egy adott napon nem lehetett támogatási kérelmet beadni, így az állatok birtokon tartási kötelezettsége ennek megfelelően alakult.

Az anyakecsketartás csekély összegű támogatását igénybe vevő mezőgazdasági termelőnek, a támogatási kérelmében megjelölt anyakecskéket a támogatási kérelem benyújtására meghatározott időszak utolsó napját követő naptól kezdődően, száz naptári napos időtartamban folyamatosan a birtokán kell tartani – hívta fel a figyelmet az agrárkamara.

A birtokon tartási kötelezettség 2017. december 12-től 2018. március 21-ig áll fenn (Fotó: Pixabay, congerdesign)
A birtokon tartási kötelezettség 2017. december 12-től 2018. március 21-ig áll fenn (Fotó: Pixabay, congerdesign)

 

A támogatási kérelmeket a Magyar Államkincstár közleménye alapján 2017. november 1. és december 10. között kellett postai úton benyújtani a kincstárhoz. Mivel a benyújtás utolsó napja olyan napra esett, amelyen a hatóságnál a munka szünetelt, így a határidő a következő munkanapon járt le.

A birtokon tartási kötelezettség a leírtak szerint 2017. december 12-től 2018. március 21-ig áll fenn, amely időszak alatt annak minden napján a központi ENAR nyilvántartásban is legalább annyi, a támogatási feltételeknek megfelelő nőivarú kecskének kell lenni, mint a támogatási kérelemben szereplő egyedszám.

Forrás: NAK

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.