Főoldal » Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM. Sajtóiroda tájékoztatója alapján az év elejétől bevezetett élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kiegyensúlyozott, arányos teherviselés valósul meg a teljes élelmiszerlánc felügyelet területén, szemben az eddigi, a hús-szektort aránytalanul terhelő díjfizetési rendszerrel. Emellett a díjfizetést bevezető törvény kistermelőbarát. Mentesül ugyanis a felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól az a mezőgazdasági kistermelő, akinek személyi jövedelemadó-köteles éves jövedelme nem haladja meg a 8 millió forintot.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvénnyel 2012 januárjától élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük az élelmiszerágazat szereplőinek. A felügyeleti díjat bevallani május 31-éig, első részletét befizetni július 31-éig kell. A díj az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a kormányhivatalok bevétele lesz. A díj mértéke – bizonyos kedvezmények mellett – az érintett tevékenységből származó előző évi nettó árbevétel, illetve magánszemély esetén a jövedelem 0,1 százaléka.

Az Európai Unió több tagállamában is hasonló elvű általános díjfizetési kötelezettség terheli az élelmiszerlánc szereplőit.

A felügyeleti díj célja, hogy az élelmiszerlánc szereplői között arányosabb legyen a teherviselés. A díj ezévi bevezetése például a húságazat terheit is csökkenti. Míg ez az ágazat a múlt évben 3 milliárd forintot fizetett, addig a számítások szerint az új rendszerrel költségei a felére apadnak.

A felügyeleti díj nem adó, nem a központi költségvetés bevétele lesz, a befolyó összeg az élelmiszerellenőrzés költségeit fedezi majd, az célzottan élelmiszerbiztonságra, élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos tevékenységekre, fejlesztésekre fordítható. A felügyeleti díj felhasználásáról az Országos Főállatorvos évente köteles beszámolni az Országgyűlésnek.

A felügyeleti díj bevezetésével párhuzamosan az élelmiszerlánc felügyelet területéhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak rendszerét felülvizsgálja a vidékfejlesztési tárca. Ennek kapcsán a díjak összege és száma is csökken.

Az élelmiszerlánc szereplőinek teljes körű regisztrációs rendszerének kiépítése új eszköz lehet a feketegazdaság elleni küzdelemben.

Az Élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatos részletes tájékoztató itt olvasható.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.