Főoldal » Az erdőgazdálkodási tevékenységről…

Az erdőgazdálkodási tevékenységről…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az erdőről és az erdő védelméről szóló törvény alkalmazásában erdőgazdálkodónak minősül az erdő fenntartására, közcélú funkcióinak biztosítására, őrzésére, védelmére, az erdővagyon bővítésére, valamint az erdei haszonvételek gyakorlására irányuló tevékenységek összessége.

Az erdőgazdálkodó jogait és kötelezettségeit az Evt. 14.§-a részletesen tartalmazza. Az erdő elsődleges rendeltetése mellett további rendeltetését az üzemterv tartalmazza. Az erdő elsődleges rendeltetésének megváltoztatása kizárólag hatósági engedély alapján történhet.

Az erdőgazdálkodó erdőgazdasági tevékenységet csak a gazdálkodási területre vonatkozó üzemterv alapján folytathat. Az üzemterv tíz évre az illetékes erdészeti hatóság által jóváhagyott gazdálkodási terv. melyet csak felsőfokú erdészeti képesítésű szakember készíthet. Fontos tudni, hogy az így jóváhagyott üzemterv előírásai tulajdonos változás esetén az új erdőgazdálkodóra is kötelező érvényűek.

 Az erdőgazdálkodó e törvény keretein belül köteles erdőgazdálkodási tervet készíteni, amelyben maga határozza meg, hogy az üzemtervben az egyes erdőrészletekre megállapított feladatait és haszonvételi lehetőségeit melyik évben kívánja végrehajtani, illetve gyakorolni.

Az erdőszerkezet-átalakítás tervezése esetén az éves erdőgazdálkodási terven kívül be kell nyújtani a külön jogszabály szerinti állami támogatás igényléséhez szükséges költségvetést az abban előírt határidőig és formában.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.