Főoldal » Az év borásza Tokaj-Hegyalján

Az év borásza Tokaj-Hegyalján

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján. 88 szakember döntése alapján a Tokaj Nobilis tulajdonos-vezetője kapta az elismerést.

Az idén egy kis családi birtok, a Tokaj Nobilis tulajdonos-vezetője, Bárdos Sarolta kapta a címet, aki 1997-ben végezte el a Kertészeti Egyetemet, és aki korábban a Dégenfeld, majd pedig a Béres Szőlőbirtok főborásza volt. Mint elmondta: presztízst jelent a tokaji borvidéken az év borászának lenni, akit megválasztanak, az büszkén viseli a titulust, mert a szakmától kapta az elismerést.

Sarolta már kiskorában is arról álmodozott, hogy egyszer saját szőlőbirtoka lesz. A nagypapának is volt szőlője, ezt osztotta szét a gyerekei között. Miután a fiatalok elvégezték az egyetemet, egyszerűen édesanyjának szegezte a kérdést, nem akarja-e folytatni a szőlőadományozás remek családi hagyományát? És az édesanyja nem szakította meg a tradíciót. Innen már nem volt megállás, újabb szőlőparcellák, majd szőlőtelepítés vette kezdetét. Bodrogkisfalud határában a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkben hat hektár szőlőt telepítettek 1999-ben és 2004-ben.

A  kicsiny bodrogkeresztúri borgazdaságban éteri rend, természet közeliség, arányosság és szelíd büszkeség árad a hamisítatlan tokaji pincéből.

A híres sárospataki gimnáziumból hozott latinos műveltség átüt azon, amit Sarolta elnevez: Nobilis és Amicus. „Inkább a latin, mint az angol” – kommentálja, hogy milyen irányban látja a mintákat. A gazdaságra vigyázó komondor is kiszab egy irányt, mivel Furmint a neve.

Tízéves a Tokaj Nobilis, és Bárdos Sarolta pár éve már nem alkalmazottként készíti mások borait, hanem a saját családi vállalkozásukban áll helyt. Kicsit könnyebb is így, hiszen két kicsi gyerekkel egyszerűbb, ha saját maga tudja beosztani az idejét.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.