Főoldal » Az illetéktörvény nem segít a családi gazdaságoknak

Az illetéktörvény nem segít a családi gazdaságoknak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A családi gazdaságokat hátrányosan érintő illetékfizetési kötelezettség módosítását javasolja a Magyar Agrárkamara. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több családi gazdaság esetében határozatot bocsátott, illetve bocsát ki illeték és szankció kiszabása mellett akkor, ha a családi gazdaság valamely tagja 5 éven belül megvett földjét a jogszabályok szerint bevitte a családi gazdaságba.


A kamara szerint a családi gazdaság tagjai jogszerűen járnak el akkor, ha a használatukban, tulajdonukban lévő földterületeket szerződésben beviszik a családi gazdaságba, s azt a családi gazdálkodó – mint a gazdálkodó család teljes foglalkoztatottja – és a többi családtag közreműködésével hasznosítják, azaz azon gazdálkodnak. Az illetékekről szóló törvény szerint az illetékmentesség termőföldvásárlása esetén azonban csak akkor áll fenn, ha a gazdálkodó “legalább 5 évig nem idegeníti el, azon vagyonértékű jogot nem alapít, és egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként a termőföldet mezőgazdasági célra hasznosítja.”

A NAV szerint e passzust sértik a családi gazdaságba földet bevivő családi gazdaság tagjai akkor, amikor a családi gazdálkodó számára a vételtől számított 5 éven belül használatba adják a földjüket. Ezért a NAV határozataiban kötelezi a családi gazdaságba földet bevivő családtagokat az illeték utólagos megfizetésére. A Magyar Agrárkamara már a korábbi években is jelezte a szaktárcának a családi gazdaságokkal kapcsolatos földhasználati és egyéb támogatásokhoz kötődő gondokat. (F. Privátbankár.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.