Főoldal » Az örökös kérdés – A fehér ló rejtélye

Az örökös kérdés – A fehér ló rejtélye

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Állandó vitát indukál laikusok és hozzáértők között, de még szakmai berkeken belül is, hogy létezik-e egyáltalán fehér ló. Nos, a következő írásomban ezt a kérdést fogom boncolgatni.1. Miért mondják, hogy NINCS fehér ló?


A köznyelvben fehérnek nevezett lovat a szakemberek szürkének hívják. Ennek oka, hogy ha alaposan  megfigyeljük ezeket az egyedeket, látható, hogy nem tisztán fehérek. Az orruk tájékán, a szemük körül, a hasukon, lágyékuk környékén ezek az állatok rendszerint fekete vagy szürke színűek. Ennek magyarázata, hogy a bőrük pigmentált, és azokon a helyeken, ahol szinte nincsen szőr, ez látszik. Patáik is gyakran részben vagy teljesen palaszürkék, sokszor pedig a testfelületükön is találhatóak apró fekete/szürke/barna pettyek (ezt nevezzük legyes szürke színváltozatnak!). A szürke ló csikókorában egészen más színnel jön a világra (rendszerint fekete, de lehet pej vagy sárga is), és a kor előrehaladtával fakul az árnyalata. Ezt a folyamatot a őszüléshez lehetne hasonnlítani, csak annál sokkal gyorsabban játszódik le. Domináns szín, és azt kijelenthetjük, hogy egy szürke egyednek legalább az egyik szülője biztosan szürke volt.


A vezérképen a jobb oldali egyed szürke.2. Az albínó változat


Létezik azonban egy albínó nevezetű változat is, mely rendkívül ritka. Ezek az állatok nem pigmentáltak, az albínó csikó már születésekor is világos (lsd.  a galériában). Szemük rendszerint nagyon halvány kék vagy vörös. A paták viaszsárgák, a bőrük teljesen rózsaszín, a szőrük pedig hófehér. Messziről azonban ezek az egyedek sem tűnnek mindig fehérnek, mivel a világos szőrön átüt a bőr színe, és távolról szinte rózsaszín árnyalata van az állatnak. Sokan emiatt ezt az árnyalatot cremello-nak (krémszínűnek) nevezik. A (leginkább) genetikusok azonban ezt nevezik fehérnek. Ennek az az egyszerű oka, hogy a W(white = fehér) génhely felelős ennek a színnek a kialakulásáért. Véleményem szerint emiatt a fordítási nehézség miatt nem teljes az összhang e téren. (Itt még megjegyezném , hogy cremello szín is létezik, melyért a Cr génhely felelős, de a fenotípusban nem biztos, hogy látjuk a különbséget, azonban a genotípusban jelen van!!!)


A vezérképen a bal oldali egyed albínó.


Érdemes összehasonlítani a vezérkép egyedeit. Figyeljük csak meg a patákat, a lágyék tájékát és a fejet (orr és szem környékét). Látható a jelentős különbség, igaz?


A Galériában csak albínó lovak láthatók.Képek forrásai:


http://www.pony-2011.eoldal.hu/fenykepek/szurke-lo-agaskodik.-.html


http://beautyhorsesforever.mindenkilapja.hu/html/18364122/render/a-lovakrol


http://pacik-ponik-forever.mindenkilapja.hu/html/22747687/render/a-lo-kinezete


http://www.lobarat.eoldal.hu/cikkek/fontos-tudni-.html


http://neteslovak.mindenkilapja.hu/html/18339516/render/lovak-szinei


http://www.albinok.abbcenter.com/?m=K%E9pgal%E9ria%3A+eml%F5s%F6k

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.