Főoldal » Az őszi árpa érése és betakarítása

Az őszi árpa érése és betakarítása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szántóföldi növények többségét magjáért termesztjük. Ezeket a növényeket akkor kell betakarítani, amikor a szemtermés beérett.
Érési fokozatok:
– tejes (zöld) érés (növényzet zöld, csak az alsó levelek sárgulnak)
– viasz érés (szemek belseje viaszszerű, szár és a levelek megsárgulnak)
– teljes érés( szem belseje kemény)
– túlérés (lecsökken a szemek nedvességtartalma)
A magjáért termesztett növényeket a teljes érés alatt kell betakarítani. Az őszi árpa viaszérés végén, teljes érés kezdetén biztosítja a legkedvezőbb minőséget.

Betakarítás:

A betakarítás az egyik legjelentősebb növénytermesztési munkafolyamat. Figyelembe kell venni a betakarítást befolyásoló tényezőket, az eszközrendszert és biztosítani kell a betakarító gépek és szállító eszközök összhangját.

Az őszi árpát az országrésztől és az évjárattól függően junius derekától julius elejéig aratják. Az aratással általában megvárhatjuk a szem 15%-os nedvességtartalmát, hogy a szárítást megtakarithassuk.

A gyengébb állóképességű őszi árpáknál fontos a gyors betakarítás, mivel a megdőlt állomány hamarosan elgyomosodik. Elkésett aratás esetén növekszik a kalásztörés, a pergési veszteség és a beltartalmi érték is romlik. A szem víztartalma a levegő relatív páratartalmával összefüggésben, napszakonként változik. A betakarítási veszteség a 4-5%-ot nem haladhatja meg, ezt a kombájn beállításának többszöri ellenőrzésével tudjuk elérni. A betakarításra gabonakombájnokat használnak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.