Főoldal » Az őszi búza éghajlat- és talajigénye

Az őszi búza éghajlat- és talajigénye

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A fajtákat a következő 4 ökotípusba sorolják:
1. a humid éghajlat búzái,
2. sztyepp típusú búzák,
3. a sivatagi és a félsivatagi éghajlat búzái,
4. a párás éghajlatú, magas hegyvidék búzái.

A humid éghalat búzái: közéjük európai és ázsiai búzák tartoznak. NyE-i őzi búzák: erőteljes növekedés, jó bokrosodóképesség, széles levelek és hosszú kalász a jellemzőjük. A szemek nagyok, lisztesek, bőtermők. Melegigényük nem nagy.
Mediterrán őszi búzák: kevésbé hidegtűrők. Több francia, olasz fajta tartozik ebbe a csoportba. Közép-Európai búzák: kevésbé igényesek, extenzív viszonyok között termeszthetők. Jó télállóak és szárazságtűrők. Kelet-ázsiai búzák: korán érők, rövid szárúak, kis szeműek.

Éghajlatigény: hazánkban a búza termesztésére az éghajlat ugyan mindenütt megfelelő, de nem egyaránt kedvező, a termés minőségére viszont az Alföld éghajlata a kedvezőbb.

A búza kezdeti fejlődésének az enyhe, hosszú ősz kedvez. A tél elején derült, napos az idő, mert így a növény jobban felkészül a télre, fagyállóbb lesz. Ha ilyen átmenettel köszönt be a nagy hideg, a búza jól elviseli.
Nemesített fajtáink még a (-20) – (-22)ºC-os száraz hideget is kibírják. Ha hő borítja a vetést, nem kell a fagy kártételétől tartani. A hó nélküli tartós hideg gyakran a búza vízforgalmában okoz súlyos zavart. A humuszban igen gazdag talajok hajlamosak a felfagyásra.

Döntő jelentőségű a búza termésére a májusi és június eleji időjárás. Kedvező továbbá, ha a június nem túlságosan meleg, hanem inkább borús, hűvös, a szemek jobban kifejlődhetnek, az érés zavartalanul folyhat.

Talajigény: a búza fejlődése közben sok vizet és könnyen felvehető táplálóanyagot kíván, ezért a mélyrétegű gazdag mezőségi talaj, a meszes, vályogos és agyagos öntéstalaj és a réti agyagtalaj a legmegfelelőbb számára. A humuszban gazdag jó minőségű homoktalaj szintén megfelelő számára.

Helye az üzemi vetéstervben: a búza korán letakaruló elővetemény után díszlik jól.
Jó előveteménye: az összes hüvelyes növény, kivéve a szója, az őszi és tavaszi keveréktakarmányok, a korán lekerülő nem pillangós növények, valamint az első kaszálás után feltört vöröshere.
Közepes előveteménye: a főnövényként vetett csalamádé, a korai kapások.
Rossz előveteménye: minden későn betakaruló növény, a kalászos gabonafélék.

A búza a szeptember végéig letakaruló minden elővetemény után sikeresen termeszthető, ha októberben jó magágyba elvethető. Sőt búza után is következhet búza. Ekkor a műtrágyázáshoz és a fokozottabb gyomirtás mellett fontos a gabonafutrinka elleni hathatós védekezés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.