Főoldal » Az őszi búza trágyázás irányelvei

Az őszi búza trágyázás irányelvei

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A búza bőséges és folyamatos tápanyag ellátást kíván.

A nagy terméshozamokhoz rendszeres trágyázásra van szükség. A nitrogén táplálkozás a növény egész élete folyamán élénk és egészen az érésig tart.

Foszfor szükséglete a tenyészidő elején viszonylag nem nagy, és a foszfor zömében kalászolás-virágzás időszakában veszi fel.
A kálium és mész felvétel az érés előtt egy hónappal befejeződik. A búza a szárbainduláskor a szemképződésig terjedő időszakban igényli a legtöbb káliumot.

Egy tonna szem és hozzátartozó melléktermékekhez 27 kg N, 11 kg P2O5, 18 kg K2O szükséges.
A nitrogén a fehérjék alkotója a protoplazma építéséhez kell. A túlzott nitrogén mennyiség hatására buja levélzet fejlődik. Csökken a télállóság, a rezisztencia és késik az érés.

A foszfor a gyökérzet és a generatív szervek fejlődését segíti, a magképződésben nélkülözhetetlen. Előnyösen befolyásolja az érést. A túlzottan nagy arány viszont kedvezőtlenül hat a liszt minőségére.

A K a fotoszintézisben a szénhidrátok képzésében játszik fontos szerepet. Javítja a szár szilárdító sejtjeit, a télállóságot és a rezisztenciát.

Hazai viszonyok között a közepes termés 5-6 t/ha. Ehhez a tápanyagszükséglet ha-onként: 160-180 kg N, 70-90 kg P2O5, 100-120 kg K2O.
A K és P műtrágyát teljes egészében ősszel a talaj-előkészítés során alaptrágyaként dolgozzuk a talajba.

Legtöbb szakismeretet a búza N trágyázása igényel. Az adag megállapításánál támpontot nyújt a talaj természetes N szolgáltató képessége. Ha a jó és a rossz elővetemény után beteg búza termésátlaga között nagy a különbség, a talaj N szolgáltató képessége gyenge.
A bokrosodáskor rendelkezésre álló N elősegíti a generatív szervek differenciálódását, a virágkezdemények számának növelését, továbbá a levelek, az oldalhajtások növekedését, ami növeli az asszimiláló felületet, ill. az állománysűrűséget.

A tervezett N adag felét, 2/3-át ősszel adjuk a búza alá, P és K műtrágyákkal alaptrágyaként. Ezt a N mennyiséget a búza ősszel nem használja fel, marad belőle tavaszra is. Számolni kell kimosódással is. A gazdaságban a búza alá szívesen adnak istállótrágyát (15-20 t/ha). A hígtrágya a búza trágyázására igen alkalmas 1 ha-ra 160-180 m3 kell.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.