Főoldal » Az őszi és tavaszi árpa morfológiai sajátosságai

Az őszi és tavaszi árpa morfológiai sajátosságai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hazánkban az őszi gabonák biztosabb és nagyobb termést adnak, mint a tavasziak. Az őszi árpafajták termése is nagyobb, mint a tavasziaké. Különösen száraz éghajlatú vidékeken terem többet az őszi árpa a tavaszi árpánál.

Az őszi árpa termesztése azért is előnyös, mert korai érésével – legkorábban érő gabona – csökkenti az aratási munkák torlódását, és a korán felszabadult terület még másodnövények termesztésével is hasznosítható.

Őszi árpa: csírázása alacsony, 1-3º-on megkezdődik.
Gyökérzete nagyobb tömegű és dúsabb, mint a tavaszi árpáé. Az őszi gabonák közül a legerőteljesebben bokrosodik. Korábban szárba indul a búzánál. Szárszilárdsága gyengébb, mint a búzáé, vessző szalmamagasság 110 cm.

Az árpa öntermékenyülő. Virágzásban és érésben megelőzi az őszi búzát. Tenyészideje 255-275 nap.
Termőképessége nagyobb, mint a tavaszi árpáé. Az árpa szemtermésével a virág pelyvák többnyire összenőttek, de vannak csupasz szemű változatok is. Az őszi árpák pelyvája durvább.

Az őszi árpa ezerszemtömege 45-50 g, hl tömege 60-65 kg, kalászonkénti szemszám 17-25 db. Szemtermésének fehérjetartalma (11-12 %) nagyobb, mint a tavaszié.
A kisebb fehérje tartalmú kétsoros őszi árpák sörgyártásra is alkalmasak, de nálunk erre a célra tavaszi árpát termesztenek. Bírja a kemény hideget.

Tavaszi árpa: a biológiailag érett árpa szem 4-6 hetes csíra nyugalmi állapot után csírázásra képes.
Csírázási hőmérséklet minimum igénye 1-3º. Optimuma 20-23º, pH igénye 4-10. A csírázás-kelés 12-15 napig tart.

Gyengébben bokrosodik, mint az őszi, bokrosodásának mértéke kicsi. Gyökérzete gyengébben fejlett, a bokrosodás fázisa 30-35 napot vesz igénybe. A vetés után 5-7 hétre a szárbaindulás megkezdődik és 20-30 napig tart.

A minősített fajták szára alacsony, szalmájuk 60-90 cm. Ezerszemtömege 40-50 g, tenyészidő 100-130 nap.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.