Főoldal » Az új földtörvény céljai…

Az új földtörvény céljai…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kormány.hu tájékoztatója alapján az új földtörvény legfontosabb célja, hogy a magyar föld magyar tulajdonban maradjon, és a helyi gazdák gazdálkodhassanak rajta – szögezte le a vidékfejlesztési miniszter a készülő földtörvényről szóló sajtótájékoztatón. A miniszter hozzátette: a törvény sok más dolog mellett tisztázni fogja a birtokok mérethatárait és önbevalláson alapuló földtulajdon-nyilatkozatokkal rendezni kívánja a zsebszerződések ügyét is.

Két fontos célt tartanak szem előtt a törvény előkészítése alatt a jogszabályalkotók: egyrészt azt, hogy a termőföldet a földműves tulajdonolhassa és használhassa, másrészt pedig azt, hogy minden eszközzel meg kell védeni a földet a külföldi és belföldi spekulánsoktól egyaránt.

Fazekas Sándor beszámolt a készülő szabályozás néhány fontosabb eleméről: az új jogszabályt úgy fogják megalkotni, hogy az – ellentétben a jelenlegi szabályozással – a helyi gazdákat segítse földhöz jutni. A szabályozás középpontjában a földműves állt, aki életformájában is ehhez a foglalkozáshoz kötődik. Egy átfogó fogalmi tisztázásra is szükség van – húzta alá a miniszter -, ugyanis a jelenlegi szabályozás hiányosságaiból kifolyólag sok fogalom keveredik.

A jogszabály nagyon fontos eleme lesz a zsebszerződések kiszűrése a földtulajdonok áttekintésével. Ez azért nagyon fontos, mert jelenleg nem lehet pontosan tudni, hogy Magyarországon kinek mennyi földje van. A felmérés egy önbevalláson alapulna, és ha ezt valaki elmulasztaná, az a földjeinek állami tulajdonba vételét vonná maga után, ha pedig valaki csalna a bevalláskor, akkor az akár 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztést is maga után vonhat.

A törvényben az őstermelő számít az alapegységnek, a második nagyobb egységet pedig a családi gazdaságok alkotnák a tervek szerint. A koncepció a nagyobb birtokok számát fokozatosan csökkenteni szeretné.

Azt is célul tűzték ki a jogszabályalkotók, hogy az állam – az EU-s szabályozásokkal összhangban – a jövőben a jelenleginél nagyobb szerepet tudjon vállalni a földpolitikában – derült ki a sajtótájékoztatón.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.