Főoldal » Az uniós támogatásokról…

Az uniós támogatásokról…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az európai uniós támogatások felhasználásának gyorsítása érdekében módosult az eljárási rend, a jogszabály-módosítás már megjelent a Magyar Közlönyben – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Az ügynökség hangsúlyozza: a jogszabályváltozás eredményeként tovább rövidülnek a projektek tervezésével, elindításával és kezelésével kapcsolatos határidők, a módosítások a pályázóknak újabb könnyebbséget, gyorsabb forráshoz jutást jelentenek.

A kormányváltás utáni leltárkészítés során kiderült, hogy az európai uniós fejlesztési támogatások kifizetésének jelentős felgyorsítása nélkül a programozási időszak végére számottevő források ragadhatnak bent. Annak érdekében, hogy a következő években a még mintegy 5.500 milliárd forint kifizetése megoldható legyen, olyan lépésekre van szükség, amelyek már rövidtávon is látványos eredményeket produkálnak. Az eddig meghozott intézkedések révén a heti szinten kifizetett támogatások mértéke a kormányváltás időszakához képest csaknem megnégyszereződött – írja közleményében az NFÜ.
 
Az új szabályozás – bizonyos feltételek mellett – az áfa januári emelését követve, a projektek zavartalan lebonyolítása érdekében többlettámogatásra jogosítja a kedvezményezetteket, illetve az úgynevezett szállítói finanszírozás és szállítói előleg gyakoribb alkalmazásával csak az önerőt, és nem a teljes projektköltséget kell biztosítania, mivel a megvalósításra vonatkozó elszámolás a projekt előrehaladása közben folyamatos.
 
Az NFÜ közleményében kiemeli: rövidül a támogatói döntéshozatali határidő, a döntési folyamatnak a projektjavaslat beérkezésétől számított 30 napon belül le kell zárulnia. Ez legfeljebb egy alkalommal hosszabbítható meg 15 nappal.

A közbeszerzésekkel kapcsolatos eljárási határidők is jelentősen rövidülnek, és a közreműködő szervezet, illetve az NFÜ által eddig egymás után végzett ellenőrzései a módosítás eredményeként ezután párhuzamosan zajlanak majd.

A jogorvoslati eljárások egyszerűsödnek, a kifogás benyújtására biztosított határidő egyértelműbbé vált. Újdonság, hogy jogorvoslatra az ellenőrzési hatóság által megállapított szabálytalanság esetén is mód nyílik – hangsúlyozza az NFÜ.

A forrásvesztés megakadályozása érdekében tovább erősödik a projektmonitoring. Azon projektek esetében, amelyeknél a megvalósítás elmaradásának veszélye fennáll, az NFÜ kockázatelemzés alapján egyedi, nyomon követhető cselekvési terv kidolgozását kérheti. Az NFÜ a támogatási szerződéstől való részleges elállás, illetve a támogatói okirat visszavonása előtt – a támogatási szerződés módosításának kezdeményezésével egyidejűleg – intézkedéseket kérhet, illetve foganatosíthat.

Az új szabályok lehetővé teszik, hogy tartalék támogatási konstrukciók induljanak – írja közleményében az NFÜ.
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.