Főoldal » Azok a ” Csodálatos Növények”…

Azok a ” Csodálatos Növények”…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Európai Növénytudományi Társaság (EPSO) égisze alatt kerül megszervezésre az első nemzetközi „Fascination of Plants Day” („Azok a Csodálatos Növények” Nap).

A kezdeményezés célja, hogy világszerte minél több ember rádöbbenjen a növényeknek a természetben és a mindennapi életünkben betöltött alapvető szerepére és szembesüljön a növénytudomány fontosságával a fenntartható mezőgazdaság, a kertészet és erdőgazdálkodás, a biztonságos és egészséges táplálkozás valamint a növény-alapú ipari tevékenységek (pl. papír-, fa-, vegyipar, energiatermelés, gyógyszergyártás) megalapozásában. Ezen túl, a program a figyelem középpontjába kívánja helyezni a növényeknek a környezetmegőrzésben játszott fontos szerepét is.

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa elmondta, hogy a kezdeményezéshez 39 ország csatlakozott, és több mint 500 intézmény – botanikus kertektől a kutatóközpontokig – szervez ezen a napon olyan különféle családi, szakmai eseményt, amely szorosan kapcsolódik a növényekhez a kutatáson, a mezőgazdasági termelésen, a természet- és környezetvédelmen, az oktatáson vagy a művészeten keresztül. 

A nagyközönség képviselői előtt megnyílik számos laboratórium, botanikus kert, üvegház, múzeum és kiállítás kapuja. Az érdeklődőknek módjuk nyílik arra, hogy találkozzanak a növénytudományok művelőivel, a növények termesztőivel és ismerőivel, akikkel megvitathatják a növények és a növényekkel kapcsolatos kutatások szépségét, jelentőségét.

A növények a napfény energiáját cukorrá alakítják, és ennek köszönhetően az élő anyag, a biomassza, elsődleges előállítói a Földön. Ennek a jelentőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy az állatvilág és az emberiség táplálékát – közvetlenül vagy közvetve – a növények biztosítják. A növények a bolygó szinte minden lehetséges élőhelyét benépesítették, és a különböző körülményekhez alkalmazkodva hihetetlen változatosságra tettek szert: a Földön élő növényfajok számát jelenleg mintegy 250 ezerre becsülik.

A pénteki tematikus nap programjához országszerte több tucat hazai intézmény – egyetem, múzeum, kutatóintézet – csatlakozott (www.plantday12.eu/hungary.htm). A szervezők rendhagyó biológia órákon, nyílt napokon, botanikus kertekben és természetvédelmi területeken tartott túrákkal várják az érdeklődőket.

(f:mti.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.