Főoldal » BNP kontra Mariano kft…

BNP kontra Mariano kft…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Precedens értékű földpályázat a Bükki Nemzeti Parknál

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága haszonbérleti pályázatot írt ki arra a közel 4000 hektárnyi területre, amelyet korábban a részben olasz tulajdonosi hátterű Mariano Kft. jogosulatlanul bérelt- olvasható a VM. Sajtóiroda közleményében.

Az ügy előzménye, hogy júniusban a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében semmisnek nyilvánította a Bükki Nemzeti Park és a Mariano Kft. között 1995-ben létrejött földbérleti szerződést.
A Mariano Kft. a piaci ár töredékéért bérelte a – döntően termőföld- területeket, amelyek után összesen több mint 800 millió forint támogatáshoz jutott. A társaság a terület egy részéért 100 forintot fizetett hektáronként, a nagyobbik részét térítés nélkül használta. A megállapodás 1995-ös aláírásakor csak 10 évre adhatták volna bérbe a földeket, ennek ellenére a szerződésben 20 éves időtartamot állapítottak meg. Emellett a cég a természetvédelmi feladatait sem látta el, a szakértői vélemények és a hatósági jegyzőkönyvek elhanyagolt állapotú földekről, természetvédelmi területekről, ősgyepekről és állattartó telepekről számoltak be.

A precedens értékű ítéletet követően a terület vagyonkezelője, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság példás gyorsasággal elkészítette a haszonbérleti pályázati kiírást.
A mintegy 4000 hektárnyi területre a pályázatokat október 3-ig lehet benyújtani a nemzeti parkhoz. Az elbírálást követően az eredményt október 25-én hirdetik ki, ezt követően folyamatosan kötik meg a szerződéseket.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a terület meghirdetésekor a kormány birtokpolitikai koncepciójának megfelelően előnyben részesíti a kis- és közepes vállalkozásokat, az induló gazdákat, az állattartókat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.