Főoldal » Borfogyasztási szokásaink…

Borfogyasztási szokásaink…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mikor és milyen bort szeretünk?

A szokásos mennyiség ötödével többet isznak a magyarok karácsonykor; éppen ezért az ünnepek előtt fellendül a magyar bor és pezsgőpiac, ilyenkor 20 százalékkal több bort adnak el a boltok, mint egy átlagos hónapban. Ugyanakkor a pezsgő készlet több mint felét is decemberben adják el.
 
A világon 71 olyan országot tartanak nyílván, amelyekben foglalkoznak bortermeléssel, ezek közül csak 26 országban folyik számottevő bortermelés. Ezekben az országokban összesen 260-280 millió hektóliter bort termelnek.. Ennek 55 százalékát Európában fogyasztjuk el. A legtöbb bort a franciák (kb. 54 liter), és az olaszok (kb. 49 liter) isszák évente. E két ország a világ borfogyasztásának negyedét teszi ki. A világon egy személyre eső elfogyasztott bor mennyisége 3,6-3,4 liter. Ehhez képest a magyarok 30-35 litert isznak meg évente.

Kutatások szerint: a 18 év felettiek 20 százaléka minden héten fogyaszt bort. A lakosság kb. 40 százaléka iszik vendégségben bort és pezsgőt, kb. 35 százalék az, aki otthon is fel-felbont egy-egy üveg bort, 7-8 százalék körül mozog azok, száma, akik kocsmákban és talponállókban is fogyasztanak borokat. Ugyanakkor mindössze 10 százalék körül mozog azok száma, akik éttermekben és vendéglőkben is kipróbálják azokat az italokat, amelyek szerepelnek a borlapokon.

A  gazdasági válság hatására élénkült a kereslet az olcsóbb palackos borok iránt, míg a középkategóriás palackonként 400-900 forintos – borok kereslete stagnált. A prémiumkategóriás – 1000 forint feletti – italok piaca is stabil maradt.
10-15 évvel ezelőtt a palackos borfogyasztás jobban kötődött az ünnepekhez, mint napjainkban, akkoriban akár kétszeresen is meghaladta a december egy átlagos hónap forgalmát. Mára azonban a borfogyasztás egyre inkább a mindennapi élet részévé vált.

A végére hagytam a borivók tízparancsolatának ismertetését, amely  egyfajta iránymutatásul szolgálhat a helyes borfogyasztáshoz.

1. Bort soha ne igyál éhgyomorra.

2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket.

3. Mindig légy figyelemmel az egyes borfajták hőmérsékletére.

4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál.

5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát.

6. Nemes borokat mindig tisztán igyál, soha ne keverd vízzel.

7. Tarts mértéket a borivásban.

8. Jobban ízlik a bor, ha eszel valami „hozzá illőt”.

9. Szeresd a bort, de légy erősebb nála!

10. Bármikor, mielőtt bort iszol, egy pillanatra gondolj mindig arra, hogy mennyi fáradságos, verejtékes munka van egy pohárnyi nedűben.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.