Főoldal » Bormúzeum – Tolcsva

Bormúzeum – Tolcsva

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony építtette 1620-40 között a Királyudvarnak, vagy Rákóczi-kastélynak nevezett, kora barokk vonásokat is mutató reneszánsz épületet.

Láthatók itt XVII. századi metszőszerszámok, a XIX. század elején készült prések, a tokaji borok számára fújt regéci üvegpalackok, egy palack XVII. század végi tokaji aszú és az 1904-20 közötti muzeális borok készlete. 

A múzeum célja a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék szőlő- és borkultúráját reprezentáló tárgyak, dokumentumok bemutatása. Kiemelt feladata az uradalmi, kincstári, állami pincészetek történetének megismertetése. Az állandó kiállítás, Hegyalja szőlőtermesztésének és borászatának történetével ismertet meg. A XV. századi – régészeti ásatások során előkerült – szerszámoktól a közelmúltig vonultatja fel a szőlőtermesztés, borkészítés és -tárolás tárgyait.

Gazdag anyagot tár a látogató elé az elmúlt századok szőlészetének gazdasági irataiból, szőlészeti és borászati kiadványaiból, Tokaj-Hegyalja szőlő- és borkultúrájának képes ábrázolásaiból. Külön egység mutatja be a XIX. század végének filoxéra-pusztításait, az ellene való védekezés eszközeit, a szőlővidék rekonstrukciójának dokumentumait. Képet kaphat a látogató a nagyüzemi borászkodás technológiájáról és eredményeiről is.

Itt helyezték el a Tokaj-hegyaljai Borkombinát múzeumát.

Állandó kiállítás: A Hegyalja szőlőtermesztésének és borászatának története.

3934 Tolcsva, Kossuth L. utca 55.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.