Főoldal » Borsodi Tájház

Borsodi Tájház

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Borsodi Tájház Edelény város és a Bódva völgye regionális múzeuma. Gyűjtőkörébe a néprajz tárgyi és szellemi anyagán kívül az ipar- és agrártörténet, a művelődéstörténet, a helyismeret tartozik. 2000 júniusától helyet ad a Borsodi Földvár ásatása során előkerült leletanyag egy részének is.

Három porta lakóház- és gazdasági épület-együttesét foglalja magába. A lakóépületek és a fennmaradt gazdasági épületek a Bódva menti népi építészet szinte érintetlenül megmaradt reprezentánsai.

A Szathmáry-Horkay-ház az 1860-as évekből származó épület. 1909-ben történt felújításával nyerte el mai formáját. Az udvar másik oldalán, az utcai fronton 1913-ban szép, “egyiptomi” oszlopfős nyári konyha épült szabadkéménnyel, alatta téglaboltozatos pincével. A szabadkéményt 1960-ban elbontották, kemencéjét a gangon alakították ki. Végében van a pincelejáró és az egykori kocsiszín és sertésólak helyén kialakított féleresz, mely vendégfogadásra szolgál.

A múzeum kiállításai:

 Kiállításai állandó és időszaki jellegűek, híven tükrözik a gyűjtőkört.

Népi lakáskultúra a Bódva mentén

Egy középparaszt család életkörülményeit bemutató kiállítás a néprajzi tárgyi gyűjtemény anyagából. A Szarka portán látható a tiszta szoba, a nagykonyha, a nyári konyha és a kiskomora berendezése.

Egy kisnemes család tisztaszobája

A Horkay-ház első házában a család néhány eredeti bútorával a népi lakáskultúrából a polgári lakáskultúrába való átmeneti kettősség állapotát igyekszik tetten érni. Emlékezés a vidék kisnemesi múltjára, kultúrájára.

Népi gazdálkodás, műhelyek

A porta gazdasági épületeiben a gazdálkodás számos eszköze látható. A Bódva mente kézműves hagyományainak, mesterembereinek emlékére készültek, bemutatóhelyként az ipartörténeti anyagokból rendeződtek.

Kovácsműhely

A Szarka-ház szénarakodójából kialakított gépészkovács-műhely Hodossy Gyula szakmai segítségével több töredék műhely szerszámanyagából készült. A kovácstermékek saját gyűjtésből származnak. Működőképes műhely.

Kádárműhely

A Szarka-ház istállójában látható Galkó Péter edelényi mesternek a műhelye, mely Krizsán Lajos szakértő segítségével és kiegészítésével látható.

Cipészműhely

Több edelényi mester; Korbély István, Laczkó József, Szabó József, Vincze Gábor műhelyének megmaradó berendezése került a múzeumba. A Horkay-ház nagykomorájának sarkában berendezett műhely híven adja vissza a hangulatot.

A borsodi földvár

A borsodi földvár – egy államalapítás kori megyeszékhely.

Két részletből áll: az első bemutatja a X. századi település mindennapjait, lakóházakat, élet- és gazdasági módját; a második a XI- XIII. századi megyeszékhely életét, az egyházi és világi közigazgatás rendszerét.

(F:Dr. Wolf Mária).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.