Főoldal » Cél a családi gazdaságok megerősítése

Cél a családi gazdaságok megerősítése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kormány földpolitikai céljainak középpontjában a családi gazdaságok, az agrárközéposztály megerősítése áll – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára sajtótájékoztatón.

Bitay Márton hangsúlyozta: ez a korábbi évekhez képest paradigmaváltást jelent. A program keretében 250 ezer hektár állami termőföldet adnak haszonbérbe. Ezek a földterületek a nemzeti parkok, illetve a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) vagyonkezelésében vannak. A haszonbérbeadáskor 25 hektár a szántóterület és 60 hektár a legelőterület átlagos mérete.

A Földet a gazdáknak program eredményeként az év végére meg kívánják tízszerezni az állami földeket haszonbérbevevők számát, azaz több mint 6 ezer gazdával számolnak, akik bérelt állami földön gazdálkodhatnak majd.

A program keretében eddig mintegy 3000 szerződést kötöttek meg. Hangsúlyozta: az eddigi nyertesek több mint 80 százaléka természetes személy, ők a földterületek kétharmadának bérleti jogát nyerték el. Emellett a nyertesek közel 70 százaléka családi gazdálkodásban műveli a termőföldet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.