Főoldal » Cukor helyett Stevia!

Cukor helyett Stevia!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy nyárvégi kertvárosi rendezvényen találkoztam először ezzel a figyelemre méltő növénnyel,ahol szárított formában,apró vászonzsákocskákba csomagolva kínálták az érdeklődöknek.

A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztívia (stevia), édesfű vagy édes levél aőszirózsafélék családjába tartozó évelő ,mely Paraguay-ban és Brazilia déli részén őshonos növény, édes ízéért felelős hatóanyaga a ma ismert legerősebb édesítőszer. A dél-amerikai őslakosok által Khaa Jee(Édes levél)-nek nevezett növény a Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) .  A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre (a levele 30-szor édesebbek a nádcukornál,míg kivonatai,akár 300-szor is édesebbek lehetnek) . Az ázsiai országokban  évtizedek óta elfogadott és ismert.Japán az ’50-es évek óta termeszti,s mára a világ legnagyobb fogyasztójává vált. Használják üdítõitalok, cukormentes rágógumik, joghurtok, savanyúságok, zöldségek, szárított tengeri gyümölcsök és sütemények édesítésére. Az Európai Unióban a Steviából kivont szteviol glikozidok-at az élelmiszeripar 2011 december 2-a óta felhasználhatja édesítőszerként.

Első tudományos vizsgálatokat a növénnyel 1889 körül Moises Santiago Bertoni olasz természettudós és Rebaudi paraguay-i kémikus az első végezték.
Bertoni feljegyzéseiben így ír erről: “Levelének akármilyen kis darabkáját szánkba véve elcsodálkozunk, hogy milyen különös és extrém édessséget rejt magában. Egy darabka levél, alig néhány négyzetmilliméter nagyságú, képes akár egy óráig is édesen tartani szánk ízét; 1-2 kis levél képes egy erős kávét vagy teát megédesíteni.”

Számos édesítõszerrel szemben a stevia elõnye, hogy kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe és sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét. A növénybõl kivont, édes ízért felelõs szteviol-glikozidokat szervezetünk nem tudja lebontani, ezért gyakorlatilag áthalad a szervezeten és távozik. Nem tartalmaz kalóriát és cukorbetegek is fogyaszthatják. Dán és brazil tanulmányok szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, segít szabályozni az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentõ, hasnyálmirigy-segítõ hatásairól számolnak be, valamint vitamin és ásványianyag tartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, magnézium, vas, stb.).
Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.

Sok érdekességet találhatunk még itt a növénnyel és kivonataival kapcsolatban:

http://stevia.uw.hu

Saját bőrömön tapasztaltam nyárvégi diétám alkalmával, mennyivel felszabadultabb az ember teste és szelleme is adalékanyagok,cukor és mindenfajta finomított liszt nélkül. Sajnálatos,hogy az átlagemberek táplákozásából csak komoly odafigyeléssel iktathatók ki ezek a cseppet sem egészséges anyagok.Sokszor csak akkor kapunk észbe mennyi “szemetet” juttatunk a testünkbe,amikor már egészségügyi problémáink vannak.

Vezérkép forrása a wikipedia.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.