Főoldal » Duális jellegű a hazai földbirtokszerkezet

Duális jellegű a hazai földbirtokszerkezet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tizenhatféle zsebszerződés fordul elő a hazai földpiacon, és ma már mintegy egymillió hektárnyi terület van külföldiek kezében – állítja a Győr-Moson-Sopron megyei agrárkamara. Emiatt évente 40-50 milliárd forintnyi támogatás „távozik” az országból. Szakértők szerint továbbra is hiányoznak az életképes középüzemek, és nincs meg a megfelelő üzemszabályozás sem.

Duális jellegű a magyarországi földbirtokszerkezet, amelyet kevés nagygazdaság és sok kicsi – gyakran az életképesség határán mozgó – vállalkozás jellemez – fejtette ki Alvincz József, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai főtanácsadója a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár (OMÉK) birtokpolitikai fórumán. Ebből az is következik, hogy hiányoznak az úgynevezett középüzemek. Olyan életképes gazdaságokra van szükség, amelyek javítják a foglalkoztatottságot is – emelte ki Alvincz József.

Kurucz Mihály, az ELTE docense a fórumon arra hívta fel a figyelmet, hogy alapvető kérdéseket kell megválaszolni. Így például azt, miként szabályozzuk a földet, hová rendeljük a földtulajdont és a földhasználatot, elvesszük-e a földhasználatot azoktól, akik nem tartják be a természet megőrzési, környezeti feltételeket, mit teszünk az állami szuverenitás megvédéséért, vagy meg tudja-e akadályozni – és hogyan – a magyar állam az ellenséges földvásárlásokat?

A szakértő hangsúlyozta, hogy mindezek megválaszolására sürget az idő, mert 2014-ben lejár a külföldiek földvásárlási moratóriuma.
Az ELTE docensének meggyőződése, hogy a legfőbb rendezőelvnek az üzemszabályozást kell tekinteni. Nem lehet csak a helyben lakás a legfontosabb szempont a földhöz jutásnál, mert helyben lakó spekulánsok is léteznek. Azt kell megvizsgálni, hogy rendelkezik-e a gazdálkodó megfelelő felszereléssel, szaktudással az igényelt területhez.

Roszík Péter a Győr- Moson-Sopron Megyei Agrárkamara elnöke elmondta, hogy 16 típusú zsebszerződést ismernek, és tudomásuk szerint Magyarországon már 600 ezer hektár terület osztrák gazdák tulajdonában van. Az összes külföldi érdekeltség kezében pedig közel 1 millió hektár. Ezzel mintegy 40-50 milliárd forintnyi támogatás „megy ki” évente az országból.
(F:BTT/AgroLine)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.