Főoldal » Ebadó…

Ebadó…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Változó állattartási szabályok

A jelenleg hatályos törvény 13 éves, szakértők szerint szükségessé vált a módosítása. A tervek szerint általános ebadót vezetnének be, amely alól csak azok mentesülnének, akik ivartalanítják és chippel látják el állataikat vagy menhelyről visznek haza kutyát. Drasztikusan emelnék az állatvédelmi bírság összegét, és szigorítanák az állattartási szabályokat.

Főként az ebtartás szabályainak változtatását tartalmazza az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt módosító javaslat, amelyet az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága általános vitára alkalmasnak minősített.

A vidékfejlesztési miniszter által az Országgyűlésnek benyújtott új törvénymódosítás lehetőséget adna az önkormányzatoknak az ún. ebadó kivetésére, betiltaná az élőállatok nyereményjátékon való elajándékozását, és újrafogalmazná a kutyák veszélyessé minősítő szabályzatát is.

Az új szabályozás legfontosabb változása – miután az Alkotmánybíróság a múlt év szeptemberében megsemmisítette a veszélyes és veszélyesnek minősített ebek tartásáról szóló kormányrendeletet -, hogy a kutya veszélyességéről nem kizárólag az eb fajtája, hanem egyedi viselkedésének következményeként, vagyis magatartása alapján ítélkezhet a hatóság – tájékoztatta a honatyákat szóbeli kiegészítésében Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

Emellett a helyi csipadatbázisok korlátai miatt a szakemberek szükségesnek tartják a transzponderrel – azaz csippel – megjelölt kutyák országos elektronikus nyilvántartásának létrehozását, az önkormányzatok számára az ebrendészeti bírság törvényi bevezetésének lehetővé tételét.

A jogszabály  tiltaná az élőállatok nyereményként való kisorsolását, valamint a csincsilla és az angóranyúl kivételével más állatok prémtermelési célú hasznosítását.
Több képviselő véleménye szerint a kötelező eboltások megszervezését ismét önkormányzati feladattá kellene tenni.
Többen úgy vélték, hogy az “ebadó” – ez az elképzelések szerint maximum 3.500 forint lehetne – újbóli bevezetése tovább növeli majd a kóbor kutyák mostani mintegy 100 ezerre tehető számát az országban.

Mosómedve-armageddon, a libatoll-tépés és a díszhal-festés betiltása, kutyafülmetszési tilalom, japánmókus-eltüntetés, 30 literes élettér: az állatvédelmi jogszabályok módosításáról szóló kormány-előterjesztés a kevésbé meglepők mellett egzotikus intézkedéseket is tartalmaz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.