Főoldal » Egyre korábban látnak hozzá a nyugdíj-megtakarításhoz a magyarok

Egyre korábban látnak hozzá a nyugdíj-megtakarításhoz a magyarok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A magyar nyugdíj-megtakarítók átlagosan 43 évesen kezdenek felkészülni a nyugdíjas éveikre, ami előrelépés az egy évvel korábbi átlaghoz képest.

Részben ez annak is köszönhető, hogy már a huszonévesek is egyre nagyobb arányban képviseltetik magukat a megtakarítók között.

A GRANTIS pénzügyi tanácsadó cég 3500 fős országos mintája alapján 2017-ben egy átlagos magyar megtakarító 44 éves korában indította el a privát nyugdíj-előtakarékosságát. 2018-ra ezt az átlagot 43 évre sikerült csökkenteni, ami a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának lassú, de biztos javulását mutatja.

Ez az egy korévnyi eltérés nem tűnik soknak, viszont árnyalja a képet, hogy a 25-30 éves korcsoport aránya megduplázódott a megtakarítókon belül. A 30 és 40 év közöttiek aránya nem ugrott meg ilyen látványosan, ám ebben a korcsoportban is határozott növekedés tapasztalható.

“Mindenképp pozitív tendenciát mutat a megtakarítók fiatalodása” – mondta el Kovácsik Tamás, a GRANTIS nyugdíjszakértője, aki szerint minél korábban kezd valaki hozzá a privát nyugdíjának összegyűjtéséhez, annál kisebb havi összegből éri el ugyanazt az eredményt, mert több idő áll rendelkezésére a 65 éves nyugdíjkorhatár eléréséig.

“Az évi 20%-os adóvisszatérítés lehetősége sokakat motivál abban, hogy hamarabb kezdjenek el gondoskodni időskori megélhetésükről” – tette hozzá Kovácsik Tamás, aki szerint egyre többen ismerik meg a három államilag támogatott nyugdíj-megtakarítási lehetőséget, és döntenek ezután nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár vagy nyugdíj-előtakarékossági számla indítása mellett.

A szakértő szerint még így is lenne hova fejlődni: a megtakarításba kezdők átlagéletkorát 40 év alá kellene csökkenteni.

Sajtókapcsolat:
GRANTIS Hungary Zrt.
tel.: +36 1 58 58 555
email: marketing@grantis.hu (MTI-OTS)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.