Főoldal » Együttműködés és közös stratégia…

Együttműködés és közös stratégia…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM. Sajtóiroda tájékoztatója alapján stratégiai megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A 37. Tej Világnapon Fazekas Sándor miniszter köszönetet mondott a magyar tejtermelőknek azért, mert az elmúlt húsz év nehézségei közepette életben tartották az ágazatot.

A kiváló minőségű magyar tejnek és tejterméknek ott van a helye az egészséges, alapvető élelmiszereink között. A Tej Világnapján a vidékfejlesztési tárca egyik legfontosabb feladata: népszerűsíteni a helyes táplálkozást, az egészséges magyar tejet és tejterméket – fogalmazott Fazekas Sándor.

A stratégiai partnerség minden eddiginél szorosabb együttműködést tesz lehetővé az ágazatot érintő jogszabályok, átfogó programok, stratégiai dokumentumok kidolgozása során. Az együttműködés alapja a Tej Terméktanács és a minisztérium közötti hatékony, kölcsönös információcsere és a rendszeres konzultáció. A megállapodás célja, hogy növekedjen a tej termékpályát érintő szabályozások mozgástere, csökkenthetőek legyenek a szélsőséges piaci ingadozások, minimálisra szoruljon vissza a tejágazat kitettsége a nemzetközi hatásokkal szemben.

Agrárpolitikánkban kiemelt helyet foglal el a tejágazat, hiszen egyik oldalon rengeteg embernek nyújt munkát, sok családnak biztosít megélhetést, másik oldalon pedig minőségi termékeivel a magyar fogyasztók egészséges táplálkozását segíti elő – mondta a miniszter. Ennek a kiemelt szerepnek a jegyében biztosított a szaktárca 46,2 milliárd forintot az állattartó telepek korszerűsítésére szolgáló beruházásokra. Így közel 400 fejlesztés   indulhatott el, amelyek az állattenyésztés versenyképességének növeléséhez szükségesek.

Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy néhány éven belül megszűnik az unióban a tejkvóta-rendszer. 2015-től nem lesz mennyiségi korlát, amely most még visszafogja az erős tejtermelő országokat.

Magyarországon a tejfogyasztás az uniós átlag alatt van. Hazánkban a tejfogyasztás évente és fejenként  – a vajjal együtt – 170 liter, az unió régi tagállamaiban ez a mennyiség átlagosan évi 243 litert – ismertette a miniszter.

Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a rendezvényen arról beszélt, hogy az unióban nemrégiben elfogadott tejcsomag – amely a tejágazat közép- és hosszú távú újraszabályozását segíti –, egy jobban működő élelmiszerlánc kialakításával a kiegyensúlyozottabb jövedelemelosztáshoz járul hozzá. Az idén a magyar tejágazat mintegy 25 milliárd forintos támogatásra számíthat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.