Főoldal » Élelmezési világnap

Élelmezési világnap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben magyar határozati javaslat alapján nyilvánította Élelmezési Világnappá október 16-át. A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására.
   
A WHO becslése szerint évente legalább 2,8 millió ember hal meg az egészségesnél magasabb testsúly következtében kialakuló betegségben. 2008-ban a világ 20 évesnél idősebb népességének 35%-a volt túlsúlyos, és közülük 200 millió férfi és 300 millió nő már elhízottnak számított. Az elhízottak aránya a világ népességében 1980 óta megduplázódott, komoly kihívások elé állítva néhány ország egészségügyi rendszerét.

A jelenség a legnagyobb problémát a fejlett világban jelenti, a legtöbb testsúlyproblémával küzdő az amerikai kontinensen, míg a legkevesebb Délkelet-Ázsiában él. Magyarországon 2003 óta emelkedett a testsúlyproblémával rendelkezők aránya, ugyanis 2009-ben már a 15 évesnél idősebb lakosság több mint felének volt súlyfeleslege, ötödük pedig már elhízottnak számított. A túlsúlyos és az elhízott férfiak aránya minden korcsoportban magasabb a nőkénél.

Az emberek étkezési szokásai jelentősen megváltoztak az elmúlt évtizedekben, mivel olcsóbb élelmiszer nagyobb választékban áll rendelkezésre, mint valaha. Ez a „táplálkozási átmenet” a gabonafélékben és zöldségekben gazdag étrendről a sok zsírt és cukrot tartalmazó diétára való áttéréssel jellemezhető.

A minőséggel szemben a mennyiség került előtérbe. Ennek következményeképpen a túlsúly, az elhízás és a táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek megelőzése és gyakoriságának csökkentése sürgőssé vált az Európai Régióban. Ugyanakkor a nem biztonságos élelmiszerek, valamint az alultápláltság továbbra is megoldandó kérdést képez néhány országban, valamint az alacsony jövedelmű társadalmi csoportok körében.

A nem biztonságos élelmiszerek problémája nem csak a kelet-közép-európai, közép-ázsiai, valamint az újonnan függetlenné vált államokat érinti. „Élelmiszersivatagok” Nyugat-Európa szegény közösségeiben is léteznek. A cukor-, növényi olaj- és húskínálat meghaladja a lakossági igényeket, de csak néhány ország tud biztosítani az egész lakosság számára elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.