Főoldal » Élelmiszer-adalékanyagok felhasználásának szabályozása

Élelmiszer-adalékanyagok felhasználásának szabályozása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tisztább élelmiszer kerülhet az asztalunkra. Elsősorban az élelmiszer-előállítók számára jelent fontos információt, hogy mostantól az uniós tagállamokban – a korábbi irányelvekben történt szabályozás helyett – közvetlenül és kötelezően alkalmazandó EU rendelet szabályozza az élelmiszerekben felhasználható különböző élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeit.

A rendelet mellékletében található leírás egyebek közt tartalmazza az egyes adalékanyagok hivatalosan használható megnevezését, jelölve azok szinonimáit is, valamint maximális nehézfém tartalmát.

Az élelmiszer-biztonság szempontjából is fontos, hogy kizárólag a hivatalos megnevezések, vagy az E-számok tüntethetők fel az élelmiszerek jelölésében.

Mit jelent az E betű? 

Az E az élelmiszer adalékanyagok nemzetközi jelzése.  A bonyolult kémiai nevű anyagokat minden országban máshogy hívnák, ezért az E és a hozzá tartozó szám használata kikerüli ezt a problémát és megkönnyíti a termékek forgalmazását.

Hányféle E betűs anyag van?

Létezik egy jópár, de a kódszámok szerint el lehet őket különíteni egymástól attól függően mire használatosak.

E100-199: színezékek

E200-299: tartósítószerek

E300-399: antioxidánsok

E400-499: Sűrítő- emulgáló- és zselésítőszerek

E500-599: savanyodást és csomósodást gátló szerek

E600-699: ízfokozók

E900-999: édesítő, vegyes adalékok

E1000-től: kiegészítő anyagok

Az EU rendelet magyar nyelvű szövege:

A BIZOTTSÁG 231/2012/EU RENDELETE (2012. március 9.) az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletében felsorolt élelmiszer- adalékok specifikációinak meghatározásáról

(Forrás: VM. Sajtóirodája)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.