Főoldal » Élelmiszeráfa – pro és kontra…

Élelmiszeráfa – pro és kontra…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az NGM vizsgálja az élelmiszeráfát

Nem tett le az élelmiszerek áfájának csökkentéséről a Nemzetgazdasági Minisztérium: egy képviselői kérdésre adott, a parlament honlapján kedden megjelent írásbeli válaszuk szerint a kormány jelenleg vizsgálja az élelmiszer-ágazatot érintő adómérték csökkentésének lehetőségét, ezen belül annak körét és mértékét – írja a Népszabadság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről hivatkoznak az uniós közösségi áfaelőírásokra, amelyekre tekintettel kell lenni a szabályozás kialakítása során, de a megfontolandó szempontok között említik, hogy minden tagállamnak be kell tartania a versenysemlegesség elvét, amely kizárja, hogy hasonló termékeket és szolgáltatásokat az áfa szempontjából eltérően kezeljenek – írja a Népszabadság. Valamint arra is figyelni kell a miniszter szerint, hogy az egymással helyettesíthető termékek azonos kulcs alá kerüljenek.

Az uniós áfaszabályozás nem szorítja korlátok közé a kedvezményes körbe sorolható élelmiszertermékeket. Az idevágó irányelv melléklete az emberi és állati fogyasztása szolgáló élelmiszereket említ, egyetlen megkötéssel: az alkoholos italokat nem engedi lesorolni. Ennek alapján tehát akár a teljes élelmiszerkört alacsonyabb kulcs alá lehetne helyezni. Ráadásul az unióval való egyeztetési kötelezettséget sem ír elő az irányelv ebben az esetben a tagállamok számára, ezt egyedül az energia esetében várják el (erre volt szükség Magyarország esetében, amikor pár éve kedvezményes körbe sorolták át a távhő áfáját).

Azt, hogy a minisztérium nem készül egyhamar átsorolásra, a 2012-es költségvetésről szóló törvényjavaslat is elárulja. Érdekes hivatkozás a vizsgálatok alapos elvégzésére, hogy a korábbi évek tapasztalatai szerint egyes kiválasztott termékek átsorolása más, a kedvezményes kulcssal nem érintett termékeket előállító ágazatok részéről érkező komoly kritika és nyomásgyakorlás tárgya volt. Úgy tűnik, a tárca szerint ebben az ügyben lehet olyan döntést hozni, ami ellen nem ágálnak majd a különböző lobbik, csak ez időigényes feladat.

Megjegyzés: Az idei év tapasztalatai alapján a kormány az élelmiszer-gazdaságot tekintse stratégiai fontosságú nemzeti ügynek és a kedvezményes áfa kulcsokat kiterjesztett körben alkalmazza.
A törvénykezés bármikor megteheti az áfa-kulcs változtatását.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.