Főoldal » Elkezdődött a területalapú támogatások kfizetése

Elkezdődött a területalapú támogatások kfizetése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM. Sajtóiroda közleménye szerint megkezdődött az elmúlt évben esedékes területalapú agrártámogatások második ütemének kifizetése; a gazdák 140 milliárd forintot vehetnek át a következő hónapokban – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Tavaly októbertől az év végéig az első ütemben 141 milliárd forinthoz jutottak hozzá az érintettek. A két ütemben kifizetett több mint 294 milliárdos összeg a gyakorlatban hektáronként csaknem 60 ezer forint támogatás. Hozzávetőleg 175 ezer gazda részesül támogatásban.

Palkovics Péter, az MVH elnöke arról adott tájékoztatást, hogy a gazdák döntő többsége már januárban hozzájuthat a támogatási összeghez. Ám mintegy 3000-en csak márciusban vehetik fel a pénzt, az ő esetükben elsősorban a még zajló birtokviták hátráltatják a kifizetéseket.

Kérdésre válaszolva Fazekas Sándor kifejtette: a tavalyi aszály és a Föld népességének növekedése következtében az élelmiszerárak világszerte emelkednek, és Magyarországon is mérsékelt árnövekedéssel kell számolni.
A miniszter szólt arról is, hogy az EU-ban folynak a tárgyalások a 2014 utáni időszak támogatási rendszerének kialakítására.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.