Főoldal » Előtérben az állattenyésztés…

Előtérben az állattenyésztés…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kormány döntése alapján mintegy 33 milliárd forinttal több támogatást kapnak az állattartó gazdák jövőre az eredetileg tervezett támogatásokhoz képest.

A döntés része annak az állattartókra vonatkozó csomagnak, amely alapján a kormány az állattenyésztés számára 2020-ig ütemesen 212 milliárd forint munkahelyteremtést segítő többlettámogatást biztosít. Ebből az összegből 180 milliárd forintot a nemzeti költségvetésből különítenek el a tervezett támogatásokon felül.

A szóban forgó program nagyságrendjét jelzi, hogy 2014-ben összesen 42 milliárd forint, 2015-ben pedig már 75,5 milliárd forint áll rendelkezésre a Földművelésügyi Minisztérium (FM) e célra szolgáló előirányzatában az állattenyésztési programokra.

A FM új nemzeti jogcímként bevezeti – annak uniós elfogadását követően 2015-ben – a kocák után járó állatjóléti támogatást évi mintegy 8,6 milliárd forint keretösszeggel. Ez kiegészíti a jelenlegi támogatási rendszerben a sertéshízók után biztosított évi 8,5 milliárd forint állatjóléti támogatást.

A baromfiágazatban a mostani évi 8 milliárd forint forrással rendelkező állatjóléti támogatás keretösszegét újabb 3 milliárd forinttal 11 milliárd forintra emelik. A tejtermeléssel foglalkozó gazdálkodók pedig számolhatnak azzal, hogy az új vidékfejlesztési programban 2017-től folytatódik az eredetileg 2016 végéig tartó, tejelő szarvasmarha állatjóléti támogatás. Ez évi 8 milliárd forintot jelent az ágazatnak.

A mezőgazdasági munkahelyteremtő program keretében a kormány emelt összeggel folytatja az állattartók átmeneti nemzeti támogatását a tej-, a húsmarha- és a juhágazatban. A tervek szerint az átmeneti nemzeti támogatások 2015-ben mintegy 20 milliárd forinttal nőnek az eredetileg előirányzott összeghez képest. Ez azt jelenti, hogy a tejtermelők összesen 20,8 milliárd forinthoz, a húsmarhát tartók 11 milliárd, a juhászatok 3 milliárd forinthoz jutnak hozzá jövőre ezeken a jogcímeken. 

A kormány 1,6 milliárd forinttal több pénzt szán az összes állattartó által igénybe vehető nemzeti támogatásokra, így az állatgyógyászattal és az állati hulla ártalmatlanításával összefüggő költségek finanszírozására. A kabinet az állattartók számára a fentieken túl további jelentős, termeléshez kötött, tehát célzott támogatási lehetőségekkel is élni kíván a közvetlen termelői források keretében, több 10 milliárd forintos nagyságrendben a jövő évtől.

A foglalkoztatás további tartós növekedése érdekében a kabinet biztosítja, hogy az állattenyésztők, a zöldség- és gyümölcstermelők, valamint a vetőmag-előállítók többletlehetőségekhez jussanak a következő időszak támogatási forrásaiból, így minél több embernek tudjanak munkát adni vidéken.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.