Főoldal » Embrió-átültetés, lovaknál!

Embrió-átültetés, lovaknál!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Két nappal ezelőtt volt szerencsém ellátogatni Dr. Kevin D. Dippert Lovas Reprodukciós Központjába, ahol többek között génbank is működik mélyfagyasztott sperma formájában, valamint embriótranszferrel is foglalkoznak,  lovaknál.

Ahogy már kifejtettem egy másik cikkben, a mesterséges termékenyítés pozitívuma, hogy egy kiváló apaállattól több utód nyerhető. De mi a helyzet akkor, ha egy remek anyaállatunk van?

Lovak esetében egy kanca egy évben csak egy csikót hoz a világra. Legjobb esetben a törzskanca minden évben vemhesül, és szerencsésen meg is elli a csikót, azonban a legtermékenyebb és legértékesebb egyedek is csak aránylag kevés ivadékkal ajándékoznak meg minket. Ennek a gátnak az áttörésére jó az embriótranszfer! Embrió-átültetésről már régóta hallhatunk a szarvasmarha- vagy juhtenyésztés kapcsán, de a lovak valahogy mindig az utolsók minden téren (ennek oka, hogy a lovat elsősorban nem élelmiszer-termelés céljából tartjuk).

Egy nagyon értékes anyától egész sok utód nyerhető, ha a kancát (donor) a kiválasztott ménnel vemhesítik, majd mielőtt az embrió beágyazódna a méhbe, kimossák azt, s beültetik egy úgynevezett recipiens anyaállatba (mely az ivarzás azonos fázisában van a donor állattal). A recipiens hordja ki a vemhet, elli meg és neveli fel a csikót.

Az Equine Reproduction Concepts Amissville-ben található, Virginia államban. Szemtanúja lehettem egy kancán végzett komplett reprodukciós vizsgálatnak. A vizsgált egyed nagy értékű, 15 éves kanca, amely még sosem volt fedeztetve. Emiatt volt szükség a komplett vizsgálatra, mert már elég idős az állat ahhoz, hogy ne menjen minden zökkenőmentesen. Először a külső nemi szerv helyeződését, épségét vizsgálták meg, majd a végbélen keresztül ultrahanggal nézték meg a méh állapotát és a tüszők méretét. A teljes vizsgálat magába foglalta azt is, hogy a hüvely egészségi állapotát szemrevételezéssel megnézzék, valamint a cervix helyeződését. A méhszájról kenetet vettek, amit mikroszkóp alatt megvizsgáltak, hogy kizárják az esetleges baktériumos fertőződéseket,  a méhtest szövetéből pedig biopsziára küldtek egy mintát.

Egy másik, nagy értékű kancán embrió-mosást végeztek, amin szintén részt vehettem. A tulajdonos a kancát el akarja adni, természetesen jó pénzért, viszont, ha az embriótranszfer sikeres, akkor egy kiváló csikót kap jövőre, az idén eladott kancájától. A mosást körülbelül két liter speciális folyadékkal végzik. A hüvelyen keresztül vezetik a méhbe a vékony csövet, melyen keresztül a folyadékot fogják befecskendezni. A cső végén van egy kis buborék, ami leengedett állapotban van, mikor a csövet behelyezik, azonban ha a méhszájon átjut, a buborékot felfújják, hogy a folyadék ne tudjon visszacsurogni a cső mellett a hüvelybe. Az állatorvos a végbélen keresztül nyúl be, s a méhet mozgatva ‘lögyböli’ benne a folyadékot, és nagy eséllyel az embriót is. Itt szeretném megjegyezni, hogy az állat teljesen békés volt (nem kapott érzéstelenítőt, nyugtatót), nem érzett fájdalmat, vagy elviselhetetlen kellemetlenséget. Amikor a folyadékot visszaengedik a csövön, akkor az átmegy egy nagyon apró lukú szűrőn, hogy a folyadék továbbhaladhasson, de az embrió azon fennakad.

Mikroszkóp alatt kell megkeresni az embriót. Sajnos mi nem találtuk meg aznap. Elképzelhető, hogy még túl korai volt a beavatkozás, másnap megint megpróbálták (az eredményről nem tudok), de az is lehet, hogy maga a termékenyülés nem volt sikeres. Dr. Dippert elmondása szerint az embriótranszfer nem olcsó mulatság, a speciális eszközöket, a ‘béranyák’ fenntartását, a szakértelmet mind meg kell fizetni, és az eredményesség közel sem 100%-os, de ez az egyetlen módja annak, hogy egy nagy értékű nőivarú állattól több utódot nyerhessünk. Mérlegelni kell, hogy mi az, ami még megéri.

Mindenesetre az ötlet szerintem szenzációs!

További infó: http://www.equinereproduction.com/index.php

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?