Főoldal » Én már használom – RALLY Q

Én már használom – RALLY Q

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2008 évi tapasztalatok a Rally Q* SC-vel a Villányi borvidéken…2008-ban a lisztharmat elsőként a Villányi borvidéken jelent meg. A levél fonákán a jellegzetes tünetek már május első dekádjában megjelentek, amely előrevetítette egy jelentős járvány kialakulását.

A Bock Pincészet Ördögárokban található kékoportó ültetvényében a Rallyra alapozott védekezési technológiát hajtottunk végre. A terület mikroklímája és az érzékeny fajta különös figyelmet követel a lisztharmat szempontjából.

Tapasztalatom szerint Villányban igen korán el kell kezdeni a komoly védekezést. Ez azt jelenti, hogy már 15-20 cm-es hajtásállapottól felszívódó anyagokat használunk. Már a 2.fordulótól kezdve, a lémennyiséget is figyelembe véve emeltem a Rally Q SC adagját.

Az látható volt, hogy a kéthetes permetezési forduló nem tartható a lisztharmatjárvány erősödése miatt, ezért 10-12 napos időintervallummal végeztük a permetezéseket. A Rally Q mellé kontakt kénkészítményt is tettünk a tankkeverékbe. Két Rally Q-s forduló után, a virágzás vége felé a tebukonazol hatóanyagot alkalmaztuk, utána következett még egy Rally Q.

Összességében megállapítható volt, hogy a Rally Q kiválóan megvédte a termést, a szőlő megfelelő minőségben került be a pincébe. Villányban a strobilurinokra alapozott védekezési technológiákat le kell váltani más típusú anyagokra, és ennek egyik jó alternatívája a Rally Q.

Az egyik komponens (a Systhane duplo*) már évtizedek óta bizonyított a borvidéken, a quinoxyfennel történt kiegészítés csak javított a hatásfokán. Úgy tűnik, hogy a járható út a lisztharmat ellen olyan anyagok használata, amelyek több ponton támadják a kórokozót. Célszerű a hatóanyagok váltogatása, a permetezési fordulók között eltelt idő csökkentése, az alkalmazott lémennyiség emelése.

2009 sem lesz könnyebb a lisztharmat szempontjából, hiszen tél alig volt, az előző évben bőven keletkezett áttelelő képlet, jelenleg pedig már elértük a kedvező hőösszeget a fertőzés elindulásához. Már csak egy kis csapadék hiányzik.

Összegezve: véleményem szerint a Rally Q Villányban fontos láncszeme a lisztharmat elleni küzdelemnek.

* a Dow AgroSciences LLC védjegye

 

Mészárosné Pólya Diána

 

HASZNÁLJA ÖN IS!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.