Főoldal » Erdőtűz-megelőzési program

Erdőtűz-megelőzési program

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Itt a nyár, élednek az erdőtüzek!

Sokan nem is gondolnák, hogy Magyarországon évente több mint 20.000 erdő és vegetációtűz keletkezik. Ezek a tüzek a szárazabb években mintegy 500 millió négyzetméter területet érintenek! Szemben más kontinensekkel, hazánkban a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás, főleg gondatlanság miatt keletkezik.

Az időjárás nyáriasra fordult, ezért egyre többen döntenek úgy, hogy szabadidejüket a természetben töltik, kertészkedéssel, kirándulással színesítve a programot. Ezzel egy időben előkerülnek a bográcsok, grillsütők, nyársak is. Legyünk azonban fokozottan körültekintőek a szabadtéri tűz használatakor, hiszen a száraz melegben nagyon könnyen kialakulhatnak erdőtüzek. Ügyelni kell rá, hogy csak kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet és elegendő vízzel oltsuk azt el. A legtöbben nincsenek tisztában vele, hogy kánikula idején akár már egy óra alatt is képes kiszáradni az éghető vékony biomassza (fű, avar, száraz vékony gallyak), ezáltal ideális táptalajt szolgáltatva egy esetleges erdőtűznek. A ház körül keletkezett növényi hulladék elégetése helyett pedig mindenképpen javasolt inkább komposztálni, ezáltal sem szennyezzük a levegőt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) FIRELIFE programjának legfőbb célkitűzése a lakosság ismereteinek bővítése, tájékoztatása a biztonságos tűzhasználatról. A nyár folyamán, több rendezvényen is találkozhatnak az érdeklődő családok-gyerekek a FIRELIFE-kalandpályával, elmélyítve az erdőtüzekkel kapcsolatos ismereteiket: június első két hétvégéjén például a budapesti Gyerek Szigeten, a Hajógyári szigeten.  A Csodák Palotájában pedig – a Camponában – augusztus végéig látogatható „A tudomány körülvesz” címet viselő interaktív kiállítás, ahol játékos feladatok révén ismerkedhetnek meg a témával a látogatók.

Az aktuális erdőtűz veszélyről, a biztonságos tűzrakás fortélyairól, a komposztálás módjairól, valamint az elrendelt tűzgyújtási tilalomról a http://www.erdotuz.hu/ weboldalon további információk olvashatók.

Ugyaninnen letölthetőek ismeretterjesztő szóróanyagok, játékos feladatlapok és erdőtűz-megelőzéssel foglalkozó mesekönyvek is, több korosztály számára.

http://erdotuz.hu/jatekok/jatekos-feladatok/

http://erdotuz.hu/digitalis-konyvek/

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági HivatalErdészeti Igazgatóság
Cím: 1023 Budapest, Frankel Leó út 42-44. Tel.: 0670/902-0139
E-mail: fehervarin@nebih.gov.hu
Web: www.erdotuz.hu
Web2: www.facebook.com/Erdőtűzmegelőzés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.