Főoldal » Esőtánc

Esőtánc

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gazdák hónapok óta kémlelik az eget, mikor kapják végre az éltető áldást? Hiába, két hónapon keresztül rekkenő forróság és szárazság telepedett földjeikre. Sorba dőltek meg évszázados meleg rekordok, a hőség próbára tette az embert, növényt, állatot egyeránt. A tenyészidőben leesett csapadék mennyisége az ország egyes területein nem érte el a 150 mm-t sem.

A látvány, ami a termelők elé tárult, nem mindennapos. Szembesültek már az aszállyal, nem ez az első eset, de idén, – a hazánkat keresztülszelő folyók ellenére,- a gazdák egy része vetett, de nem arat.

Érdekességképp Madeirán, – ahol a tengerszinten alig esik több  eső éves szinten (650 mm), mint nálunk, – több ezer kilométernyi öntöző csatornába gyűjtik össze a vizet a csapadékosabb területekről és terítik szét az egész szigeten évente néhány euroért. Példaértékű lehetne nálunk is, egyelőre, ha valaki vízjogi engedélyért folyamodik, hosszú hónapokat tölt ügyintézéssel és a bankszámlája is erőteljesen elapad.

Az aszály számos kérdést vett fel a földművelőkben: Szabad-e talajmunkát végezni és rombolni az egyébként leromlott talajszerkezetet, míg nem esik kellő mennyiségű csapadék? Miből kezdenek új évet, ha nem realizálnak elegendő árbevételt? Hogyan tudják teljesíteni a szerződéseiket, melyekben lekötötték a terményeiket? Megszületik-e egyszer a Duna-Tisza csatorna kivitelezése? Várható-e olyan szintű vízgazdálkodás és szabályozás, mely az agráriumot segíti? Mi a megoldás? Mit tehetnek?

Egyelőre csak bizakodnak, hogy a természet pótolja az elmaradt csapadék mennyiségét és arról álmodnak, egyszer a víz odajut, ahol újból életet teremthet…

http://metnet.hu/?m=terkepek&type=1&map=tmax_m&list=3&date=2012-07

http://metnet.hu/pic/climate_maps.php?mt=climate&map=prec_90d&year=2012&month=07&day=28&d=2&hour=06&size=l

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.