Főoldal » EU élelmiszer támogatás

EU élelmiszer támogatás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A biomassza termelés semmiképpen sem mehet az élelmiszer termelés rovására – tájékoztat a VM. Sajtóiroda közleményében.

A második Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen, Brüsszelben, a miniszterek tárgyaltak a legrászorultabb polgárok élelmiszertámogatásáról, a biomassza energetikai célú hasznosításáról, valamint az E. Coli fertőzés piaci következményeinek tanulságairól és a top-upról (nemzeti kiegészítő támogatás).

A legrászorultabb polgárok élelmiszertámogatása 1987 óta működő program, amelyet eredetileg az intervenciós készletek felhasználására alapoztak. Tekintettel arra, hogy az árufelesleg csökkent, a Bizottság arra tett javaslatot a 2014-2020-as költségvetésben, hogy a programot ezentúl ne az Agrárfejezetből, hanem a Szociális kiadásokból fedezzék.

A tanácsi vita a 2012-es és 2013-as évek rendezésére próbált megoldást keresni.  Czerván György államtitkár Magyarország nevében támogatta, hogy az átmeneti időben is működjön a segélyprogram.

A lengyel elnökség kiemelten kezeli a biomassza energetikai célú hasznosítását, és saját kezdeményezésű vitát indított róla. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a biomasszára alapuló termelés ugyan fontos, de semmiképpen sem mehet az élelmiszertermelés rovására. Éppen ezért kizárólag a helyi szintű, a helyi melléktermékeket hasznosító biomassza-termelést támogatják.

Francia, olasz, spanyol és görög kezdeményezésre került napirendre az E. Coli fertőzés piaci következményeinek tanulságairól szóló előterjesztés. A dokumentum szerzői javasolják, hogy krízishelyzetben ne csak a termelői szervezetek kapjanak támogatást, hanem az egyéni termelők is. Az ilyen estekben lehetővé kell tenni a nemzeti szintű támogatások gyors mobilizálását.

A top-uppal kapcsolatban a Balti országok, valamint Csehország is bemutatta a V4 országok és Bulgária, Románia, Szlovénia közös nyilatkozatát. Mindkét nyilatkozat arról szól, hogy az új tagországokban hogyan alkalmazzák 2012-ben a modulációt. A szabályok szerint 2012-ben az 5000 euró feletti támogatásban részesülő gazdaságok már 10%-al kevesebb dotációt kapnak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.