Főoldal » EU – folytatódik az élelmiszerprogram

EU – folytatódik az élelmiszerprogram

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Jóváhagyta az Európai Parlament a legrászorultabbakat segítő uniós élelmiszerprogram folytatását

Az mti.hu tájékoztatása szerint jóváhagyta az Európai Parlament plénuma  azt a megállapodást, amelynek értelmében az Európai Unióban 2013 végéig, évi legfeljebb 500 millió eurós költségvetési kerettel folytatódik a legrászorultabbakat mezőgazdasági raktárkészletekből, illetve piaci felvásárlásokból segítő élelmiszersegély-program.

A program jelenleg 20 országban 18 millió embernek nyújt segítséget.
Az elfogadott jelentésben az EP azt is fontosnak mondta, hogy a program az új uniós költségvetési keretidőszakban, 2013 után is folytatódjon valamilyen formában.

A körülbelül negyedszázada működő programot eredetileg azzal a céllal hozták létre, hogy a mezőgazdasági termelőknél felhalmozódott élelmiszer felesleget (az intervenciós készleteket) elosszák a rászorulók között. Később úgy módosították, hogy bizonyos feltételek mellett a készletek piaci beszerzéssel is kiegészíthetőek legyenek.

A programból a résztvevő uniós tagállamokban több millióan részesülnek, tavaly például 13 millióan kaptak segélyt. Idén összesen félmilliárd euró értékű gabonafélét és tejterméket osztanak szét a részt vevő 20 tagállamban a leginkább rászorulók között.

Európában 17-18 millió ember csak így jut ennivalóhoz. Magyarországon 1 millióan vannak. 1987 óta évente félmilliárd euró értékben jutott ingyen élelmiszer a legszegényebbeknek. Az éhező embereket nem az érdekli, hogy az agrárpolitika vagy a szociálpolitika keretében kapnak-e kenyeret, hanem hogy élelemhez jutnak-e, vagy sem – fogalmazott a vitában egyik magyar képviselő, arra kérve a programot ellenző hat tagország kormányát, hogy kötelezzék el magukat az élelmiszerosztási program folytatása mellett.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.