Főoldal » Európai Hulladékcsökkentési Hét

Európai Hulladékcsökkentési Hét

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A különböző akcióötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy, a hulladékok keletkezésének megelőzését segítő szervezet koordinálja, mint Szervező. Magyarországon az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) látja el a nemzeti koordinátori feladatot.

2009-ben indult útjára a kezdeményezés, amely a negyedik alkalommal, 2012-ben ért el igazán kiugró eredményt. Abban az évben az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden tekintetben rekordévnek számított: november 17-25. között több akcióval, jóval több résztvevő csatlakozott a kezdeményezéshez, mint a korábbi években.

A “megtermelt” szeméthegyek nemcsak a szemünket bántják, hanem a környezetünkre is negatív, romboló hatással vannak. Pusztítják, mérgezik az állatvilágot, például az állatok tápláléknak nézhetik a hulladékot, és az elhagyott szemétből káros anyagok oldódhatnak ki, amelyek szennyezik természetes vizeinket és ivóvízbázisainkat.

Az elmúlt 40 évben világviszonylatban megduplázódott a háztartási hulladék mennyisége és évente további 1-2 százalékkal nő. Az Európai Unió tagországaiban 2013-ben az egy főre jutó hulladéktermelés 481 kg-ot tett ki. Ez a nagy mennyiségű hulladék a fenntarthatóságot figyelmen kívül hagyó termelés a túlzott fogyasztás eredménye.

A hulladékképződés megelőzése ezért alapvető fontosságú a hulladékgazdálkodáson belül, és az erőforrásaink ilyen mértékű pazarlása arra is figyelmeztet bennünket, hogy természet adta készleteink végesek, és azokkal a mostaninál sokkal takarékosabban kell bánnunk.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét szervezői minden évben felhívást tesznek közzé az úgynevezett „Tematikus Megelőzési Napok”-ra. Ennek kapcsán évről-évre külön a hulladékkeletkezés megelőzésének egy-egy specifikus területére fókuszáló akcióötletek kidolgozására hívják fel a figyelmet. 2016-ban a csomagolási hulladékok keletkezésének megelőzésére és a már feleslegessé vált csomagoló anyagok szelektív gyűjtésére kerül a hangsúly.

A tudatosságnövelő akciók helyszíne nagyon változatos volt, előfordultak metró állomásokon, szupermarketekben, irodákban, iskolákban, reptereken és az interneten keresztül is végrehajtott hulladékmegelőzési akciók.

Ha saját ötletedet szeretnéd megvalósítani…

  1. Tervezd meg akciódat! Ne feledd, a mindennapi életben kis odafigyeléssel is látható eredményeket tudunk elérni az Európai Hulladékcsökkentési Héten!
  2. Meríts ihletet a már sikerrel megvalósított akciók közül. Ne feledkezz meg az idei év központi témájáról, a ”Hozz ki többet kevesebből!” tematikáról!
  3. Regisztráld ötletedet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.