Főoldal » ‘Nemzet meg az ő lova’

‘Nemzet meg az ő lova’

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lovas nemzet a magyar ! Ezt már Árpád Apánk óta tudjuk, csak legfeljebb nem mindig ötlik az eszünkbe. Nagyon lényeges ismeret: a ló ’közepén van az háta’, ahova érdemes felülni ! Se nem jobbra, se nem balra, sem előrébb, sem hátrébb – ott középen tessék végre ráülni. Mindezen gondolatok a lakóingatlanok fűtéskorszerűsítési pályázatokkal kapcsolatos információ-dömping okán jutott eszembe. Először is a tulajdonjog fogalmát röviden tisztázzuk:

Tulajdonjog (rerum dominium) a dolog felett kizárólagos rendelkezésre jogosító magánjogi hatalom. A birtok (itt: lakó-ingatlan) tényleges állapot, a tulajdon pedig az a jog, amelynél fogva valaki a dolog felett szabadon rendelkezik és abból mindenki mást kizárhat ! A birtok és a tulajdon között az a különbség, hogy a birtok tény, a tulajdon pedig jog. A tulajdon, mint teljes és kizárólagos jogi uralom a dolog felett, minden képzelhető jogot magába foglal. A tulajdon korlátlan jog ugyan – mindamellett korlátolt is egyes esetekben.

Igazságügyi szakértőként már megtapasztaltam a tulajdonhoz való ragaszkodás – a józan ész által fel sem fogható szélsőségeit. Némely szomszédság kapcsolata odáig süllyedt, hogy a 4 – 6 cm (!!!) vastag – utólagos – falszigetelés elhelyezéséhez sem járultak hozzá. Sem szóban, sem írásban, sőt: csaknem évtizedes pereskedés után sem!

Gyanítom, hogy a szigetelő-anyag gyártói ütik a tam-tamot, amikor 25 cm (sőt: egyesek már 30 cm vastag szigetelésnél járnak) vastagságú utólagos hőszigetelés felhelyezésére buzdítanak. Nem szólva a gyakorlati kivitelezhetetlenségről – csak a szomszéd ingatlan-tulajdonos, vagy csupán a sétáló szemszögéből próbáljuk meg végre értelmezni a vizsgálandó problémát.

Egy adott, konkrét ügyben az abban szereplőknek alapvető kötelessége a probléma, a vizsgálandó feladat elemzése – megértése – a megválaszolandó kérdések felvetése – ezekre szakszerű, érdekektől mentes, kiegyensúlyozott válasz megfogalmazása, vagyis a teljes körű interpretálása ! Csakis így van mód a kialakult probléma megoldására. Egy lakóház utólagos szigetelésének létesítése során feltétlenül vizsgálni kell az érintett ingatlan tulajdoni viszonyait, a szomszédos ingatlanhoz való kapcsolatát, illeszkedését. A szomszéd-ingatlan lehet magán, vagy önkormányzati (no meg sok másféle is). Mi van, ha a lakó-épület akárhány oldala a telekhatáron van: 25 – 30 cm-el megnöveljük tulajdonlási területünket ? És ezt térítés-mentesen ? Nem beszélve arról, hogy kicsiny hazánkban évente már eddig is több ezer per indult/indul a szomszéd telkén levő fa/fák szennyezése (sic !), meg hasonló csipp–csupp ügyek okán. Költői a kérdés: vajon kik dobták be ezt a gumicsontot a köztudatba ? Hogy a gyártók ’keze’ benne lehet – az gyanítható. Netán az ügyvédeknek is jó üzlet ez ? Valamire való igazságügyi szakértő meg ’orvosért kiált’ !

Elgondolkozott-é már valaki is azon, hogy a 20 – 30 cm vastagságú hőszigetelés megköveteli a nyílászárók (ajtók, ablakok) áthelyezését is. A lakóingatlannak esztétikai követelményeket is teljesíteni kell. Milyen utcakép alakulna ki az ilyen vastagságú hőszigetelések utólagos megvalósítása esetén. Számítógépes modellezéssel tessék kipróbálni, ha valakinek nincs képzelő-ereje !

A parlagfű írtási mizéria évek óta a média középpontjában van, annak ellenére, hogy zöld növényként széndioxidot nyel el és oxigént termel, így járulva hozzá az emberi élet földi lehetőségéhez. Ahogy a parlagfű kaszálása (értsd: nem írtása !) is kötelező és szükséges, ezért ép észt kíván, úgy a lakóingatlanok utólagos hőszigetelésével is szak- és jogszerűen kell eljárnunk. Mindkét esetben a lóra kellene végre felülni és ott megkapaszkodni ! Ne essünk át mindig a ló túloldalára !

Gyöngyös, 2014. október

 Dr. Pálos László igazságügyi szakértő IM 4307′

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.