Főoldal » Fás szárú energetikai ültetvények…

Fás szárú energetikai ültetvények…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A fás szárú energetikai ültetvények telepítéséről a 71 /2007. (IV.14.) Korm. rendelet, és a 45/2007. (VI.11.) FVM rendelet intézkedik. 

Ezek szerint ilyen ültetvények csak engedéllyel telepíthetők, és csak akác, fűz és nyár fajokkal, de a telepítők kétféle EU, illetve állami támogatást kaphatnak. 

Jelen állapot szerint 2665 ha fásszárú növény telepítését engedélyezték, és ebből 1505 ha valósult meg, melynek 69 %-a volt nyár, 22 %a fűz, és 9 %a akác. A megvalósult ültetvényekből Baranyában mintegy 530 ha, Somogyban 450 ha, Jász-Nagykun-Szolnokban 250 ha, és Tolnában 170 ha van. Nagyobb fellendülés csupán új erőművi beruházások esetén várható.

E növények dugványozással, vagy magvetéssel telepíthetők. Az ültetésük és ápolásuk a mezőgazdaságban használt gépekkel történhet, problémát főleg a betakarítás okozhat, mert erre a célra speciális nagy teljesítményű gép – bár hazai fejlesztés már több éve folyik, és két gép is készül – csak meglehetősen költségesen szerezhető be. 

A betakarítás – főleg kisebb területeken – történhet kézi levágással is, de ez, valamint az utómunkák meglehetősen sok kézi erőt igényelnek. A betakarítás a sarjaztatásos üzemmódnál 1-3-5 évente történik és 45, vagy még több alkalommal ismételhető. 

Az ültetvények élettartama tehát mintegy 12-(25) év. Az ültetvények hozama tág határok között változik, pl. 60 t/ha/év is lehet, de átlagosan mintegy 20 t/ha/ével javasolt számolni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.