Főoldal » Felhívás! Védekezzen a parlagfű ellen…

Felhívás! Védekezzen a parlagfű ellen…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Június 30-tól büntetnek, ha parlagfüvet találnak!!!

Az ürömlevelű parlagfű Észak-Amerikából került az 1920-as években Magyarországra. Napjainkra már az ország egész területén elterjedt. A parlagfűvel fertőzött, gyomos területek jelentős részét a tarlók és a kapás kultúrák teszik ki. Jelentős kárt okoz a mezőgazdaságban és pollenjétől közel 2,5- 3,0 millió ember szenved.

A földtulajdonosok, földhasználók június 30-ig végezhetik el a parlagfű-mentesítést bírság és egyéb szankció nélkül – mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese sajtótájékoztatón Budapesten.

Amennyiben június 30-át követően a hatóság parlagfüvet talál a földterületen, bírságolhat, közérdekű védekezést, kényszerkaszálást rendelhet el. A bírság összege alapesetben 15 ezer forint és 5 millió forint között lehet, ismétlődéskor növekedhet.

A parlagfű-mentesítés a földtulajdonos, földhasználó kötelessége, a felderítést a földhivatal végzi különböző módszerrel. Parlagfüves területről bejelentést bármelyik közigazgatási intézetnél lehet tenni, de célszerű rögtön a földhivatalhoz fordulni.

A VM. főosztályvezető-helyettese példaként elmondta: a téma bekerül a Nemzeti Alaptantervbe, folyamatosan mérik a pollenszámot, illetve a kormány a közfoglalkoztatási programjában több területen is szerepelteti a parlagfű-mentesítést.

A költségvetésben az idén 79 millió forint áll a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelkezésére parlagfű-mentesítésre, és az ezzel összefüggő mérésekre, intézkedésekre, de a kormány ennek többszörösét fordítja erre a célra, a többi között a közfoglalkoztatás révén is.

Hazánk jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, a szántóterületek több mint 5 százalékát borítja be a növény. A parlagfűvel legfertőzöttebb terület Somogy, Bács és Szabolcs megye.

Az agrárszektorban éves szinten több tízmilliárd értékű terméskiesést okoz. Becslések szerint a növény minden ötödik embernek okoz allergiát, a legtöbb tünetet kiváltó allergének közül első helyen áll.

Tapasztalat, hogy a hatósági munka eredményeképpen egyre több földhasználó fordít nagyobb figyelmet a mezőgazdasági területek gyommentesen tartására, ezzel eleget téve jogszabályi kötelezettségeiknek. A jogi szabályozás célja a földhasználók jogkövető magatartásának elérése.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.