Főoldal » Fenntartható fejlődés – 2011.

Fenntartható fejlődés – 2011.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. számos környezetgazdasági, környezetvédelmi és energetikai kutatási projektje után ebben a témában immár második alkalommal publikál évkönyv formában aktuális felmérési és elemzési eredményeket.

A „Vállalati felelősségvállalással a fenntartható fejlődésért” alcímmel ellátott évkönyv a hazai vállalkozásokra, azok fenntartható fejlődés terén elért teljesítményére fókuszál. Az évkönyv (6 témakörben, nemzetközi összehasonlításban) 25 naturális mutatót, valamint 3 ún. kompozit indikátort mutat be, amely utóbbiakat a környezeti, gazdasági és társadalmi dimenziók integrálásának céljával hoztak létre. Az évkönyv újdonságértékét a kiadvány második része tartalmazza. Ez 26 ábrát tartalmaz és a magyarországi 20 fő feletti vállalkozások – elsősorban a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos – tudatosságát, jövőbeli terveit, preferenciáit, várható ráfordításait mutatja be. Ezeket az információkat 2011. IV. negyedévében reprezentatív felmérések során gyűjtöttük össze.

A nemzetközi összehasonlítás alapján Magyarország jelenleg több mutató esetében is az EU középmezőnyében helyezkedik el:
– A 6 témakörből 4 (gazdasági-társadalmi fejlődés, éghajlatváltozás, fenntartható termelés, gazdasági eszközök) átlagos, és 2 (élettartam, foglalkoztatás) uniós átlagtól elmaradó,
– a kompozit mutatók esetében 2 átlagos, és 1 átlag alatti.

A felmérések legfőbb megállapításai a következők:
– A 20 fő feletti kis és középvállalkozások nagy többsége környezettudatosnak tekinti magát, és 5-ből 4 vállalkozás környezetbarátabbnak is, mint ágazati versenytársait. A vállalkozások mintegy 40%-ánál a partnerek irányába gyakorlatilag elvárásként sem jelenik a környezetvédelem iránti elkötelezettség.
– A vállalkozások mintegy fele nem rendelkezik semmilyen környezetvédelmi irányítási rendszerrel. Ezek megfelelő működtetését igazoló tanúsítványok meglétéhez ugyanakkor a nagyobb termelő vállalatok esetében már üzleti érdekeltség is kötődik. Így a vállalati mérettel arányosan és főként az ipari, építőipari tevékenységet végző cégek esetében egyre nő a környezetvédelmi irányítási rendszerrel rendelkező vállalkozások aránya.

– Az önkéntes környezeti költségek mutatják a vállalkozások tényleges elkötelezettségét és felelősségvállalását a környezetük iránt. Ilyen költségeket a Magyarországon működő 20 fő feletti vállalkozások 16,9%-a vállal fel. Az önkéntesen vállalt költségek országos átlaga mintegy 37 ezer Ft/fő/év összeg, amely országos szinten kb. 32,5 milliárd forintot jelent.

– A vállalkozások önkéntes környezetvédelemmel összefüggő vállalásaikat összegszerűen érdemben és széles körben nem kívánják növelni. Tízből kilenc válaszadó 2011-ben is 2010. évi szinten tartotta ezen kiadásait.

– A vállalkozásokat – zárt kérdéseken keresztül – véleménynyilvánításra kérték a fenntartható fejlődés egyes részterületeinek fontosságát firtatva. A cégek összesített válaszai alapján a vállalkozások szempontjából a legfontosabb – fenntartható fejlődéshez kapcsolódó részterület – az alkalmazottaik egészségügyi állapotának megőrzése. A második helyre a korrupció visszaszorítása került. Dobogós helyezett az energiahatékonyság javításának feladata, ami elsődlegesen közvetlenül érinti a vállalkozások gazdálkodását. Az (újra) emelkedő energiaárak mellett alapvető versenyképességi kérdéssé vált, hogy milyen mértékben sikerül a cégeknek anyag- és energiaszükségleteiket mérsékelni.

Megjegyzés: Érdekes, hasznos és elgondolkoztató kiadványt tett közzé a GKI Gazdaságkutató Zrt. Javaslom mindenkinek az Évkönyv részletes tanulmányozását és hasznosítását.

A sajtóösszefoglaló letölthető innen.

A teljes évkönyv letölthető innen.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.