Főoldal » Figyelem! Megjelent a gazdaságátadást támogató rendelet

Figyelem! Megjelent a gazdaságátadást támogató rendelet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Megjelent a vidékfejlesztési miniszter 121/2012. (XI. 28.) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági  termelők  gazdaságátadásához a 2012. évtől igényelhető támogatások részletes feltételeiről.

A gazdaságátadást támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának forrásaiból. A támogatás célja, hogy az idősebb gazdálkodók visszavonulásával a fiatalabb generációk bekapcsolódhassanak a mezőgazdaságba. A keretösszeg mintegy 2,5 milliárd forint.

A támogatás igénybevételére  a 01.11–01.50 szakágazatba tartozó tevékenységet végző egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő (a továbbiakban együtt: átadó gazdálkodó),és munkavállalóik jogosultak.

Az átadó gazdálkodó akkor jogosult támogatásra, ha a támogatási kérelem benyújtásakor betöltötte az 55. életévét, és nem éri el a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt; nem részesül saját jogú nyugellátásban; a támogatási kérelem benyújtását megelőző tíz év során mezőgazdasági tevékenységet folytatott.

A gazdaság átvevő részéről követelmény, hogy a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában ne töltse be a 40. életévét, meghatározott szakképesítések, vagy a felsorolt képzések valamelyikével rendelkezzen.

A támogatás legfeljebb 7 éven keresztül nyújtható.
Kérelmet 2012. december 17. és 2013. január 31. között lehet benyújtani.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.