Főoldal » Fogkefe a kertből

Fogkefe a kertből

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Avagy hogyan lehet csillogó, széles mosolya az észak-nigériai belső menekült családoknak

Róma, 2017. május 16. – Az afrikai „tojászöldség”, a padlizsán, nem véletlenül kapta az elnevezést: a zöld érett gyümölcse eleinte ovális formájával, fehér színével valóban tojásra emlékeztet.

Ez az egyik olyan zöldség, amelyet a Boko Haram által elkövetett erőszaktól az ország északi részére menekült nigériai földművesek termelni kezdtek – az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jóvoltából. A helyi nyelven gorongonak nevezett zöldség nem csak a táplálkozásban, de a közösségi életben is fontos szerepet játszik.

A nők gyakran fogyasztják a gorongo nyers termését, hogy fogsorukat tisztán tartsák. Emellett a padlizsán az esküvői vagy keresztelő ünnepségeken is előkerül.

Támogatni a menekülteket

A Boko Haram szervezet végigsöpört a Csád-tó mentén, pusztító hatással a helyiek élelmiszerellátására Nigériában, Kamerunban, Csádban és Nigerben. Mintegy 7 millióan komoly élelmiszerhiányban szenvednek és becslések szerint 2,5 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására.

Nigéria észak-keleti részén, nem messze Maiduguritól, a FAO ilyen belső menekült családoknak segít élelmiszerigényeik fedezésében, ahelyett, hogy továbbra is az élelmiszersegély szállítmányoktól függnének. A projekthez pénzügyi támogatást nyújtanak Belgium, az ENSZ Központi Szükséghelyzeti Válaszalapja, az Európai Bizottság Humanitárius Hivatala, Írország, Japán, Svédország és Svájc.

A nők egyben méltóságukat is gondozzák

A FAO főigazgatója, José Graziano da Silva a közelmúltban Nigériába látogatott, ahol találkozott olyan nőkkel, akik többek között gorongót termelnek. A FAO-tól kaptak káposzta és egyéb vetőmagot, de a padlizsánt maguk teremtették elő.

Ezek a nők túlélték a Boko Haram támadásait és most a családjaik megélhetését biztosítják. A gorongo azért is ideális számukra, mert folyamatosan terem és kis területen is nagy hozamot garantál.

A gorongóval nem csupán fogaik tisztaságát nyerték vissza, de emberi méltóságukat is, magyarázták. Úgy tűnik, ők már túljutottak az első sokkhatáson és bizakodóan tekintenek a jövőbe.

Kitartó munkájuknak és a támogatásnak köszönhetően, ezek a nők már többletet termelnek, amit a helyi piacon értékesítve a családjuk egészségügyi és oktatási kiadásaira is jut.

Az otthon íze

Az afrikai padlizsán a kontinens középső részéről származik, onnan terjedt el, főleg Nyugat-Afrikába. A burgonyafélék családjába tartozik, és közeli rokona az általunk is ismert padlizsán, paradicsom és burgonya.

A termés fogyasztható nyersen, főzve, párolva, savanyítva, belefőzik különböző ragukba, vagy a leveleit adják a leveshez. Népszerű elkészítési mód, amikor főzés után pürésítik, majd egy serpenyőben olajon hagymával, főtt babbal és chili paprikával megfuttatják .

A fogsor rendben tartása mellett a hagyományos gyógyászatban torokgyulladás esetén a felforrósított leveleket rágcsálják, míg az összezúzott levelek gyomorbántalmak ellen hatásosak.

Tervezés hosszú távra

A FAO egy hosszú távú stratégiát dolgozott ki a Csád-tó térségére, emellett a menekültek, a belső menekült családok és a befogadó közösségeik számára nyújt támogatást a mezőgazdasági termelés beindítására.

Ennek kicsi, de nem jelentéktelen, része a maiduguri mellett gazdálkodó nők munkája.

Abba története

Amikor a Boko Haram váratlan támadása menekülésre kényszerítette Abba Mercit, a férfinak semmi ideje nem volt összeszedni a holmiját. Az események rendeződésével újra egymásra találtak a családjával, hogy aztán napokon keresztül együtt vándoroljanak a biztonságos Maiduguriba.

Korábban is mezőgazdasággal foglalkozott, a tudása megvolt hozzá, ám vetőmag és eszközök hiányában mégis az élelmiszersegélyre szorulók közé tartozott. Kicsivel azután, hogy vetőmagot, trágyát és hozzáférést kapott a közös öntözőrendszerhez, Abba újra képes volt termelni és ezzel magát és családját ellátni.

Többek között répát és káposztát termel, a felesleget pedig eladja. Jövedelmének felét félretette a következő vetési szezonra, a másik részéből a családja háztartási és egészségügyi szükségleteit fedezi, illetve a gyermekei oktatását – amíg vissza nem térhetnek igazi otthonukba.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.