Főoldal » Fontos az élelmiszerbiztonság növelése

Fontos az élelmiszerbiztonság növelése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az élelmiszer-biztonság kérdése világszerte az érdeklődés előterébe került és az Európai Unióban is prioritást élvez. Jogos elvárás, hogy az elfogyasztott élelmiszer ne károsítsa, hanem támogassa egészségünket. A lakosság jelentős részét aggasztják az élelmiszerekben esetlegesen található kórokozók és vegyi anyagok, beleértve a növényvédőszer-, állatgyógyszer maradékokat, adalékanyagokat, az elszennyeződött környezetből bekerülő káros anyagokat. 

Az élelmiszerlánc, azaz a termőföldtől az asztalig tartó folyamat már nem a szereplők egymásutánisága, hanem olyan hálózat, amelyet számos hatás – így negatív is – ér. E hatások között említhető a különböző betegségeknek a globális felmelegedésből eredő terjedése, az élelmiszerek forgalmazásának, az export növekedésének, a kereskedelem felgyorsulásának esetenként kedvezőtlen következményei.

Az élelmiszerlánc ráadásul összetett, a termékek nagyon sok kézen át jutnak el a fogyasztókhoz, ezt a sok lépcsőt a hatóságnak és a vállalkozóknak is nyomon kell tudni követni – tette hozzá.

A környezeti hatások mellett jelentkeznek olyan gazdasági tényezők is, mint az erősödő árverseny, vagy a technológiai fejlődéssel együtt járó feketekereskedelem.
Azt tartják, hogy a fegyver és a kábítószer mellett az élelmiszerek feketekereskedelme és hamisítása vált a leginkább kedvelt bűnözési ággá, mert az érte kiszabható büntetés viszonylag enyhe, viszont nagy profitot hoz. Európai és amerikai tanulmányok már foglalkoznak az élelmiszer-terrorizmus lehetőségével is. Ennek lényege, hogy terroristák baktériumokkal megfertőzött termékeket, vagy vizet juttathatnak el olcsón olyan területekre, amelyeknek destabilizálását szeretnék elérni.

Az élelmiszer-biztonság érdekében szükséges, hogy ne általános, hanem új módszereket alkalmazva célzott ellenőrzéseket hajtsanak végre, az élelmiszerlánc minden szereplőjétől információkat gyűjtsenek, azokat elemezzék, figyelembe vegyék a lehetséges kockázatokat.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a tudásmenedzsmentre, azaz a hatóság, az érintett vállalkozók és a vásárlók tudásának, ismereteinek bővítésére, valamint arra, hogy megfelelő választ adjanak a válsághelyzetekre, a folyamatosan fennálló és a hirtelen jelentkező ismert kockázatokra.A vásárlók tudatossága is sokat javult, a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy válogassák meg, mit vesznek le az üzletek polcairól.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.