Főoldal » Fűszál a vodkában

Fűszál a vodkában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2007 óta hazánk nagyobb üzleteiben is kapható a Zubrówka („zsubrúvka”) nevezetű lengyel vodkakülönlegesség, melynek minden egyes palackjában egy fűszál található. A kérdéses fűféle ráadásul nem éppen közönséges fajta, hisz az északi félteke két teljesen különböző területén kapcsolódnak hozzá évszázados tradíciók.

A bölényfű vagy illatos szentperje (Hierochloe odorata L.) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozó évelő növény. Észak-Amerikában és Eurázsiában egyaránt előfordul, cirkumboreális elterjedéssel bír. Lengyelországban szórványos a jelenléte, főként nedves réteken találkozhatunk vele. Bielowieza őserdejének vad bölényei különösen kedvelik.

Levelei hosszúak és körülbelül 1 cm szélesek. Virágai összetett füzért alkotnak, májustól júliusig nyílnak. Gyöktörzse tarackos, megfelelő körülmények között gyorsan terjed. Aromája a vaníliára emlékeztet.

Hajtásában akár az 1%-ot is elérheti a kumarintartalom, ennek köszönhető a növény kellemesen édeskés illata. A kumarin véralvadásgátló szer, túladagolás esetén bizonyítottan májkárosító és karcinogén hatással bír. A Zubrówkában 12 mg/liter kumarin található, ez éppen megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv által megszabott határértéknek, így a vodka kis mennyiségben történő fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.

A bölényfű illatos levelét a franciák édességek, dohányok és parfümök, az oroszok pedig teák édesítésére használták a régi időkben. Észak-Európában sokfelé a templomok bejárata elé szórták nagyobb ünnepségek idején.

Észak-Amerika őslakói is széles körben ismerik, sőt, szentként tisztelik e növényt. Füstjének tisztító hatást tulajdonítanak, számos ünnepség és beavatási szertartás elmaradhatatlan kelléke. Füstölőként torokfájás és köhögés ellen is alkalmazzák, teája pedig samponként funkcionál. Szárított levele a kosárfonás és a szőnyegkészítés alapanyaga.

Napjaink fitoterápiája ritkán alkalmazza, légzőszervi megbetegedések és emésztőszervi problémák ellen készíthető gyógytea belőle. Az ipar dohányillatosítóként és likőrfűszerként hasznosítja.

A bölényfűvel ízesített vodka a 18. századra vált a lengyel nemesség kedvelt italává. A nemesek úgy hitték, hogy fogyasztásával egy bölény erejére fognak szert tenni. Az eredeti Zubrówkába kerülő fűszálat napjainkban is az európai bölény természetes élőhelyéről szerzik be, és hagyományos módon, sötét, meleg helyen szárítják. 1000 liter vodka készítéséhez 1-2 kg füvet használnak fel. A népszerű alkoholos ital segítségével e figyelemre méltó növény íz- és illatanyagai széles körben elterjedtek modern világunkban is.

 

Forrás:

http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bolenyfu.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hierochloe_odorata

http://www.gardenguides.com/taxonomy/sweetgrass-hierochloe-odorata/

http://www.cedc.com/en/news/brand/bison-grass-harvest-the-most-aromatic-harvest-in-poland-is-under-way

http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%BBubr%C3%B3wka

http://www1.american.edu/ted/polish-vodka.htm

 

A kép forrása:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sweet_Grass.JPG

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.