Főoldal » Gabonapiaci információk – 18/2016.

Gabonapiaci információk – 18/2016.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Magro.hu tájékoztatója szerint 3 százalékot drágult a kukorica prompt átlagára a 18. héten, amivel erősen megközelítette a 44 ezer Ft-ot tonnánként. A folyamat hátterében a kereslet kis mértékű felpörgése állt. Ez azonban nem ígérkezik tartósnak, így a közeli hetekben a stagnálás, illetve akár a lassú árcsökkenés valószínűbb a Magro.hu fizikai piacterén.

kukorica.Folytatta az emelkedést a kukorica a BÉT-en is. Újabb 4 százalékos erősödés után, immár 47,600 Ft-on lehetett a júliusi kukoricát lekötni. És ráadásul kimutatható forgalom mellett zajlott mindez. A múlt heti záróárfolyam egyébként az elmúlt 12 hónap legmagasabb értéke.

Párizsban (MATIF/EURONEXT) a 165 eurós árszint leküzdhetetlen akadályt jelentett a kukoricának. Onnan keményen visszapattant az árfolyam és a múlt hét végére már erősen megközelítette a 160 eurót. Ezzel együtt ritkán volt ennél drágább a fronthavi jegyzés ebben az évben. A forgalom azonban jelentősen lecsökkent az utóbbi napokban.

Ismét nem tudta áttörni a 155 USD árszintet a kukorica Chicagóban (CBOT/CME) sem. Rövid időn belül már másodszor próbálkozott ezzel az árfolyam, de ismét visszafordult és egészen 148 USD-ig ereszkedett. A forgalom az európaihoz hasonlóan csekély volt.

Jelenleg 1 ezer tonna kukoricára van eladási és 2 ezer tonnára vételi ajánlat a hazai piactéren.

búzaA legfrissebb prognózisok szerint valamivel 700 millió tonna feletti búzát takaríthatunk majd be a 2016/2017-es gazdasági évben a világon. Ebből 4-5 millió tonna származhat majd Magyarországról. A hazai földeknek jót tett az elmúlt napok esőzése, de a mennyiséget és főleg a minőséget inkább a két nyári hónap időjárása befolyásolja majd. A hangsúly már az új terménnyel kapcsolatos várakozásokon van, az ótermény kereskedése kicsit a háttérbe szorult. Nagyon csendes a piac. Az étkezési búzák ára továbbra is 42 ezer és 52 ezer forint között szóródik, minőségtől függően, míg a takarmánybúzát átlagosan 41 500 forintért adták-vették tonnánként.

Az étkezési búza 500 Ft-tal lett olcsóbb, míg a takarmánybúza 300 Ft-ot drágult a 18. héten a BÉT-en, így az árkülönbség már csak 1000 (!) Ft közöttük. Előbbivel 43.500 Ft-on, utóbbival 42.500 Ft-on lehet kereskedni.

Nem volt változás Párizsban (MATIF/EURONEXT), folytatódott a búza árfolyamának több hete tartó helyben járása. Igaz a görbe egyre jobban megközelíti a 150 eurós szintet. Ha minden így folytatódik a 19. héten negatív irányban akár ki is törhet.

Chicagóban (CBOT/CME) 5 százalékot esett a búza ára a legközelebbi lejáratra és megközelítette a 166 USD-t tonnánként.

Aktuálisan 2 ezer tonna búzát adnának el és 101 ezer tonnára van kereslet, amiből 100 ezer tonna folyamatos a hazai piactéren.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.