Főoldal » Gabonapiaci Információk – 2016/22

Gabonapiaci Információk – 2016/22

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Magro.hu tájékoztatója alapján a  kukorica – elsősorban tőzsdei – árát még mindig a szójapiac történési hajtják felfelé. Olyannyira, hogy minden érdemleges árubörzén drágulást láthattunk a 22. héten. A fizikai piac árai – ha átlagosan nézzük – ezzel azonban nem mozogtak együtt. Bár voltak a korábbi hetekhez képest magasabb áron megkötött üzletek is, a heti átlag mégis 43 ezer forint közelében maradt tonnánként a Magro.hu fizikai piacterén.

Minimális érdeklődés és forgalom mellett, de még mindig felfelé araszol a kukorica fronthavi jegyzése a magyar árutőzsdén. fácskaEnnek eredményeként az árfolyam elérte az 51 ezer forintot tonnánként. 25 százalékkal járunk a tavaly ilyenkor tapasztalt árszint fölött.

Folyamatosan drágul a kukorica Párizsban (MATIF/EURONEXT) is. Ott március eleje óta 17 százalékot emelkedett az árfolyamgörbe a legközelebbi lejáratra. Ezzel kezdi megközelíteni azt a magasságot, ahol tavaly nyáron volt. A múlt heti 175,25 eurós záróárról még mindig lehet út felfelé, különösen, hogy az új hét hétfője is erősödéssel telt.

Chicagói (CBOT/CME) is a „bika” volt az úr. Havi szinten 14 százalékos pluszban járunk és az árfolyam a 12 havi csúcsot közelíti. Most még „csak” 168,20 dolláros tonnánkénti áron zártuk a múlt hetet.

Jelenleg 1 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 7,5 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

b.kalászÖsszességében a búzapiacról még mindig nem sokat mondhatunk. Az ó termény piaca „tetszhalott” állapotban van, de a hamarosan kezdődő betakarítás és az újtermény biztosan élénkülést hoz majd. Amit a várható árakról most tudni lehet, biztosan nem tölti el megelégedéssel a termelőket. Az indulóárak ugyanis nagyon közel lesznek a 40 ezer forinthoz. Az időjárás most elég csapadékos, így a minőség erősen kérdéses. A hazai prompt árak elég stabilak. Az átlagos minőségű étkezési búza ára gyakorlatilag alig különbözik a takarmányétól: 42-43 ezer forint.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a hazai határidős búzapiacon semmi nem történik május eleje óta. Akkor beálltak az árak a most is tapasztalható szintre (étkezési búza: 43 500 forint, takarmánybúza: 42 500 forint), és azóta se kötést, se árfolyammozgást nem láttunk.

Viszont, mintha a búza ára elindult volna fölfelé Párizsban (MATIF/EURONEXT), de annyira lassú az emelkedés, hogy ez alig látszik. Mindenesetre múlt pénteken az árfolyam megközelítette a 170 eurót tonnánként, még ha ez a kereskedést egyáltalán nem is pezsdítette fel.

A júniussal megérkezett az búza egyértelmű erősödése is Chicagóba (CBOT/CME). Egy hét alatt 7 százalékot drágult a termény, bár a 185 USD-os szintet még nem sikerült áttörnie.

Aktuálisan 1 ezer tonna búza keresi vevőjét és 101 ezer tonnára van kereslet, amiből 100 ezer tonna folyamatos a hazai piactéren.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.